ΕΕ: Εγκρίθηκαν οι κυρώσεις εναντίον Ρώσων αξιωματούχων για την υπόθεση Ναβάλνι

ΕΕ: Εγκρίθηκαν οι κυρώσεις εναντίον Ρώσων αξιωματούχων για την υπόθεση Ναβάλνι

Οι διπλωματικοί αντιπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν κυρώσεις εναντίον τεσσάρων ανώτερων Ρώσων αξιωματούχων για τη φυλάκιση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg το οποίο επικαλείται ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να εγκριθούν επίσημα από τις 27 πρωτεύουσες του μπλοκ αυτή την εβδομάδα.

Οι κυρώσεις αυτές οι όποιες περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων θα επιβληθούν στους Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, στενό συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Ιγκόρ Κρασνόφ, ο οποίος έγινε πέρυσι γενικός εισαγγελέας, τον Βίκτορ Ζολότοφ, επικεφαλής της Εθνοφρουράς και τον Αλεξάντερ Καλάσνικοφ, ο οποίος διευθύνει την ομοσπονδιακή υπηρεσία φυλακών.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ είχε δηλώσει προ ημερών ότι η Ρωσία απομακρύνεται από την Ευρώπη υπογραμμίζοντας ότι «η ερμηνεία που έδωσαν οι Υπουργοί στις ενέργειες της Ρωσίας είναι ότι δεν ενδιαφέρεται για συνεργασία, αλλά για αντιπαράθεση με την ΕΕ». 

«Η Ρωσία θα απαντήσει στις νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι», ξεκαθάρισε από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών του οποίου η εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα έκανε λόγο για «υποκριτική» απόφαση της ΕΕ, που στερείται οποιασδήποτε λογικής.

Johanna Geron, Pool via AP