ΕΕ: Χαρτοφυλάκιο Άμυνας και Διαστήματος που «θα συμπληρώνει το ΝΑΤΟ»

ΕΕ: Χαρτοφυλάκιο Άμυνας και Διαστήματος που «θα συμπληρώνει το ΝΑΤΟ»

«Βραχίονα» που θα αναλάβει θέματα άμυνας και διαστήματος, με στόχο την ανάπτυξη και χρηματοδότηση κοινών έργων, δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προκύπτει από τις σημερινές ανακοινώσεις της νέας προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Κομισιόν θα περιλαμβάνει γενική διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία θα υπάγεται στο χαρτοφυλάκιο της γαλλίδας επιτρόπου Σιλβί Γκουλάρντ, συμμάχου του προέδρου Μακρόν.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα γίνει ποτέ μια στρατιωτική συμμαχία», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Όμως στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ειπωθεί επανειλημμένα ... πως οι κοινές προμήθειες για τις ένοπλες δυνάμεις τους είναι πρωταρχικής σημασίας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Αν και η φον ντερ Λάιεν γνωστοποίησε λίγες λεπτομέρειες, το αμυντικό σκέλος θα οικοδομηθεί πάνω σ'' ένα στρατιωτικό σύμφωνο της ΕΕ που υπογράφηκε στα τέλη του 2017 για την ολοκλήρωση των αμυντικών δυνάμεων μέσω της εργασίας πάνω σε νέα όπλα και της συνδρομής σε ταχείες αναπτύξεις δυνάμεων.

Σε πρώτη φάση θα βασιστεί στο Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο με δύναμη πυρός 13 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο δημιουργήθηκε πρωτίστως ώστε να χρηματοδοτήσει ερευνητικά έργα και την ανάπτυξη πρωτοτύπων.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την πρωτοβουλία, όμως έχει επίσης προειδοποιήσει να μην αποκλειστούν οι αμερικανικές εταιρείες από τα αμυντικά συμβόλαια.