ΕΕ: Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών σε όλη την Ευρώπη φέτος

ΕΕ: Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών σε όλη την Ευρώπη φέτος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ξηρασία που θα προκαλέσει ασυνήθιστα μεγάλες πυρκαγιές σε ολόκληρη την Ευρώπη τους επόμενους μήνες, ακόμη και στις κεντρικές και βόρειες περιοχές που υπό κανονικές συνθήκες κινδυνεύουν λιγότερο, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Πυρκαγιές στα Δάση δείχνει ότι, μετά τις υψηλότερες από το συνηθισμένο ανοιξιάτικες θερμοκρασίες, τις τελευταίες μέρες έχουν ξεσπάσει δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και τη βόρεια Γαλλία, πέρα από τις πυρκαγιές στην Ιταλία και την Πορτογαλία, που είναι ευάλωτες λόγω του θερμότερου κλίματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί στη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Η περίοδος των πυρκαγιών αναμένεται να ξεπεράσει τον μέσο όρο των δέκα τελευταίων χρόνων όσον αφορά τον αριθμό των πυρκαγιών και των εκτάσεων που καίγονται στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γιάνες Λέναρτσιτς, αναφερόμενος στην περίοδο μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, που είναι συνήθως η θερμότερη στην Ευρώπη.

Δεν είναι ακόμα δυνατόν να προβλεφθεί αν η φετινή χρονιά θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη, όπου οι πυρκαγιές προκάλεσαν πρωτοφανείς καταστροφές, αλλά η Επιτροπή υπολογίζει ότι ο κίνδυνος τεράστιων και πολλαπλών πυρκαγιών είναι υψηλός.

Η ξηρασία σε περιοχές που έχουν συνήθως βροχές επεκτείνει τον κίνδυνο πέρα από τις συνηθισμένες ζώνες υψηλού κινδύνου.

«Οι περιοχές που κινδυνεύουν από πυρκαγιές δεν βρίσκονται πλέον μόνο στη νότια Ευρώπη, αλλά και στην κεντρική, ακόμη και στη βόρεια Ευρώπη» δήλωσε ο Επίτροπος.

Τον Μάιο η ξηρασία στο Βέλγιο, στη βορειοδυτική Ευρώπη (η χειρότερη που έχει καταγραφεί από τον 19ο αιώνα), προκάλεσε προβλήματα στην αγροτική παραγωγή της γεωργικής επαρχίας της Δυτικής Φλάνδρας.