ΕΕ: Ανησυχία έξι χωρών για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της Pfizer

ΕΕ: Ανησυχία έξι χωρών για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της Pfizer

Οι υπουργοί Υγείας έξι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν σήμερα τη «σοβαρή ανησυχία» τους σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, σε μια κοινή επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι υπουργοί Υγείας της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Σουηδίας έκαναν λόγο, σε αυτήν την επιστολή, για μια «απαράδεκτη κατάσταση», που πλήττει «την αξιοπιστία της διαδικασίας εμβολιασμού».

«Υποχρεούμαστε να ενημερώσουμε τους πολίτες μας και τις ομάδες που διατρέχουν κίνδυνο (…) ότι ο εμβολιασμός τους θα καθυστερήσει, παρά τις εξαίρετες προσπάθειες των κυβερνήσεών μας για να διασφαλιστεί η έγκαιρη παράδοση», γράφουν οι υπογράφοντες στην επιστολή.

Οι έξι κυβερνήσεις της ΕΕ ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πιέσει τις Pfizer-BioNTech προκειμένου να «διασφαλιστεί η σταθερότητα και διαφάνεια των παραδόσεων» των εμβολίων κατά της Covid-19.

«Σας ζητάμε να επικοινωνήσετε επειγόντως με τις BioNTech/Pfizer για να ζητήσετε μια δημόσια εξήγηση και να υπογραμμίσετε την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η διαφάνεια των παραδόσεων εγκαίρως», αναφέρουν οι 6 χώρες.

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή τους, οι Pfizer/BionTech τους ενημέρωσαν πως οι συμφωνηθείσες παραδόσεις των εμβολίων τις επόμενες εβδομάδες θα μειωθούν σημαντικά.

«Σε ορισμένες δόθηκε ως καταληκτική ημερομηνία η 8η Φεβρουαρίου του 2021, άλλες δεν έχουν καμία πληροφόρηση σχετικά με τη διάρκεια της προβλεπόμενης μείωσης των παραδόσεων».

Η Λιθουανία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως οι παραδόσεις του εμβολίου θα μειωθούν σε 54.505 δόσεις έναντι 108.810 που είχαν αρχικά προβλεφθεί για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, ήτοι μια μείωση σχεδόν 50%.

Διαβάστε ακόμα: - Καθησυχαστική η Ούρ. φον ντερ Λάιεν για την παράδοση των εμβολίων της Pfizer