ΕΔΑΔ: Καταδίκη Μολδαβίας για την έκδοση Τούρκων εκπαιδευτικών στην Άγκυρα

ΕΔΑΔ: Καταδίκη Μολδαβίας για την έκδοση Τούρκων εκπαιδευτικών στην Άγκυρα

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα τη Μολδαβία να καταβάλει αποζημίωση σε πέντε Τούρκους εκπαιδευτικούς οι οποίοι συνελήφθησαν και εκδόθηκαν στην Τουρκία κατηγορούμενοι για διασυνδέσεις με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας θα πρέπει να πληρώσει 25.000 ευρώ σε καθέναν από τους πέντε άνδρες για την "εξαναγκαστική μεταφορά" τους στην Τουρκία η οποία έγινε "χωρίς επαρκή νομική βάση".

Όλοι τους εργάζονταν στην αλυσίδα σχολείων Orizont. Ο πρεσβευτής της Τουρκίας υποστήριζε ότι τα σχολεία αυτά σχετίζονται με το κίνημα του Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και κατηγόρησε τους εκπαιδευτικούς για τρομοκρατία.

Τον Μάρτιο του 2018 ο διευθυντής ενός σχολείου του Κισινάου συνελήφθη και ανακρίθηκε με την κατηγορία της παροχής υποστήριξης σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Τον επόμενο μήνα οι πέντε εκπαιδευτικοί ζήτησαν άσυλο στη Μολδαβία, φοβούμενοι ότι θα διώκονταν στην Τουρκία λόγω των πολιτικών απόψεών τους.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους επτά δάσκαλοι –μεταξύ των οποίων και οι πέντε προαναφερόμενοι εκπαιδευτικοί– συνελήφθησαν από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και της Μολδαβίας και οδηγήθηκαν στο αεροδρόμιο του Κισινάου όπου ένα ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος τους μετέφερε στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο οι οικογένειές τους ενημερώθηκαν για την απόφαση της έκδοσής τους, για την απαγόρευση εισόδου τους στο έδαφος της Μολδαβίας και για την απόρριψη του αιτήματος χορήγησης ασύλου μετά την έκδοσή τους. Η υπηρεσία μετανάστευσης και ασύλου δικαιολόγησε την απόφασή της υποστηρίζοντας ότι συνιστούσαν απειλή για την εθνική ασφάλεια, με βάση μια απόρρητη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της Μολδαβίας.

Οι επτά δικαστές –μεταξύ των οποίων και ο Μολδαβός– έκριναν ομόφωνα ότι οι μολδαβικές αρχές αγνόησαν όλες τις εγγυήσεις που παρέχει το εγχώριο και το διεθνές δίκαιο στους Τούρκους υπηκόους και καταδίκασαν το Κισινάου να αποζημιώσει τους πέντε εκπαιδευτικούς. Η επιχείρηση σε βάρος τους οργανώθηκε "κατά τρόπο ώστε να αιφνιδιαστούν και να μην έχουν ούτε τον χρόνο, ούτε τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους", σημειώνεται στην απόφαση.

Τον Μάρτιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ ανακοίνωσε ότι 107 ύποπτοι υποστηρικτές του Γκιουλέν έχουν εκδοθεί στην Τουρκία, κατόπιν αιτημάτων που έχουν υποβληθεί σε 91 χώρες και τα οποία αφορούν συνολικά 504 πρόσωπα. Μεταξύ άλλων, έχουν εκδοθεί Τούρκοι υπήκοοι από την Ουκρανία, το Κόσοβο, το Αζερμπαϊτζάν, την Γκαμπόν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ