ECDC: «Μεγάλη ανησυχία» για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη και την Βρετανία

ECDC: «Μεγάλη ανησυχία» για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη και την Βρετανία

Στην πιο πρόσφατη αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τονίζεται ότι η εξέλιξη της πανδημίας Covid-19 σε 23 χώρες της ΕΕ, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα, και στην Βρετανία προκαλεί πλέον «μεγάλη ανησυχία».

Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την εξαίρεση της Ελλάδας, της Κύπρου, της Φινλανδίας και της Εσθονίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας, εισέρχονται πλέον στην κατηγορία αυτή, έναντι επτά πριν από έναν μήνα, αναφέρει στην αξιολόγησή του το ECDC.

Όπως αναφέρεται στην αξιολόγηση, σε αυτές τις έξι χώρες, που χαρακτηρίζονται από σταθερή επιδημιολογική κατάσταση, ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι σχετικά χαμηλός.

Ωστόσο, στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο αριθμός των κρουσμάτων με Covid-19 αυξάνεται διαρκώς, και στις περισσότερες χώρες, μάλιστα, εκτός από τη σημαντική αύξηση των μολύνσεων μεταξύ νεαρότερων ατόμων, αρχίζει να καταγράφεται αύξηση και στις πιο ηλικιωμένες ομάδες.

Στις χώρες αυτές, σημειώνει το ECDC, απαιτείται δυναμική δράση ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης των συστημάτων υγείας.

Το ECDC τονίζει ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, η αποφυγή μαζικών συναθροίσεων, το καλό πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων πρόληψης και ελέγχου σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας. Όταν είναι απαραίτητο, τα μέτρα αυτά μπορούν να κλιμακωθούν με το κλείσιμο δημόσιων χώρων και τη σύσταση παραμονής στο σπίτι ως έσχατη λύση.

Τέλος, οι δημόσιες υγειονομικές αρχές θα πρέπει να ενισχύσουν το σύστημα υγείας ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε δυνητικά πολύ υψηλούς αριθμούς ασθενών με Covid-19, αλλά και να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν ικανές προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού, εξοπλισμού προσωπικής προστασίας, αντιδραστήρια για τεστ και άλλο υλικό, ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωπες με ελλείψεις λόγω της αυξημένης ζήτησης παγκοσμίως.