ECDC: Δεν χρειάζονται μάσκες και αποστάσεις μεταξύ όσων έχουν εμβολιαστεί

ECDC: Δεν χρειάζονται μάσκες και αποστάσεις μεταξύ όσων έχουν εμβολιαστεί

Οι κανόνες κοινωνικής απόστασης και οι απαιτήσεις χρήσης της μάσκας μπορούν να χαλαρώσουν για όσους εμβολιάζονται, ανέφερε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), προσθέτοντας ότι η επιτάχυνση εμβολιασμών θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο επιστροφής στην κανονικότητα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σε μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από το ECDC, όταν πλήρως εμβολιασμένοι συναντούν άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, τα μέτρα της απόσταση και η χρήση μάσκας μπορούν να χαλαρώσουν, ακόμα και όταν συναντιούνται με άτομα που δεν έχουν ακόμη κάνει το εμβόλιο, αρκεί να μην υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή ασθένεια ή χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Ο λόγος είναι ότι τα άτομα που έχουν λάβει τα εμβόλια έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής ασθένειας, ενώ ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό από κάποιον που έχει εμβολιαστεί είναι επίσης χαμηλός.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα  οι χώρες της ΕΕ έχουν εγκλωβιστεί σε παρατεταμένους αποκλεισμούς εν μέσω επίμονων εξάρσεων των λοιμώξεων  σε ολόκληρη την ήπειρο. Καθώς ο ρυθμός εμβολιασμού αυξάνεται, το μπλοκ των 27 μελών κρατών της ΕΕ εργάζεται σε μέτρα για την χαλάρωση των περιορισμών, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών, για όσους έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τον ιό και ως εκ τούτου θεωρούνται άνοσοι, μέσω της εισαγωγής διαβατηρίων εμβολίων.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του ECDC μπορεί να προσφέρουν πρόσθετη αιτιολόγηση για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, σημειώνεται και καταλήγει πως οι απαιτήσεις για τεστ και η καραντίνα ταξιδιωτών «μπορούν να τροποποιηθούν για πλήρως εμβολιασμένα άτομα, αρκεί να μην υπάρχει ή πολύ χαμηλή κυκλοφορία παραλλαγών ανοσολογικών παραλλαγών», όπως αναφέρουν οι οδηγίες.