E.E. και ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας για το «μπαράζ» κυβερνοεπιθέσεων

E.E. και ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας για το «μπαράζ» κυβερνοεπιθέσεων

Τις ρωσικές παρεμβάσεις στον κυβερνοχώρο, με αφορμή την προσπάθεια επίθεσης εναντίον του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OAXO) καταγγέλλουν σε κοινή τους δήλωση, ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Τις ρωσικές ενέργειες στηλίτευσε και ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν στη δήλωσή τους οι τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ, τον περασμένο Απρίλιο, τα γραφεία του OAXO στη Χάγη έγιναν στόχος μιας εχθρικής κυβερνητικής επιχείρησης που διεξήγαγε η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU). Η επιχείρηση αυτή διακόπηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ολλανδίας, σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, σημειώνουν ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι έχει εντοπίσει ότι ορισμένοι παράγοντες του κυβερνοχώρου, που είναι ευρέως γνωστοί ότι διεξάγουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε όλο τον κόσμο, είναι στην πραγματικότητα η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU).

«Εκφράζουμε σοβαρές ανησυχίες για την προσπάθεια αυτή υπονόμευσης της ακεραιότητας του OAXO, ενός αξιόλογου διεθνούς οργανισμού που φιλοξενείται από την Ολλανδία. Αυτή η επιθετική πράξη δείχνει περιφρόνηση για τον επίσημο σκοπό του OAXO, ο οποίος προσπαθεί να εξαλείψει τα όπλα παγκοσμίως, υπό την εντολή των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρουν οι Τουσκ, Γιούνκερ και Μογκερίνι στη δήλωσή τους. Η δήλωση των τριών αξιωματούχων της ΕΕ καταλήγει ως εξής: «Λυπούμαστε για αυτές τις ενέργειες, οι οποίες υπονομεύουν το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς θεσμούς. Η ΕΕ θα συνεχίσει να ενισχύει την ανθεκτικότητα των θεσμών της και των κρατών μελών της και των διεθνών εταίρων και οργανισμών στον ψηφιακό τομέα».

Γ. Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία να σταματήσει τις κυβερνοεπιθέσεις κατά του ΝΑΤΟ

Δηλώσεις για το θέμα είχε κάνει σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, καλώντας την Μόσχα να σταματήσει την «απερίσκεπτη» συμπεριφορά της. «Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την απερίσκεπτη συμπεριφορά της, περιλαμβανομένης της χρήσης βίας εναντίον των γειτόνων της, προσπαθειών επέμβασης σε εκλογικές διαδικασίες, και εκτεταμένων εκστρατειών παραπληροφόρησης», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύει την άμυνα και τη δύναμη αποτροπής του απέναντι σε υβριδικές επιθέσεις, περιλαμβανομένου του πεδίου του κυβερνοχώρου», πρόσθεσε καθώς οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται για να συζητήσουν τις νέες δυνατότητες επιθέσεων στον κυβερνοχώρο

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, η ολλανδική υπηρεσία αντικατασκοπείας ανακοίνωσε ότι κατάφερε να σταματήσει ρωσική επιχείρηση κυβερνοεπίθεσης κατά του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) που έχει την έδρα του στην Χάγη, ενώ οι αρχές της χώρας διέταξαν την απέλαση  τεσσάρων Ρώσων πρακτόρων. Την ανακοίνωση έκανε η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Ανκ Μπίλεβελντ η οποία κάλεσε την Ρωσία να σταματήσει τις κυβερνοεπιχειρήσεις της που έχουν ως στόχο την υπονόμευση των δυτικών δημοκρατιών. Η Μπίλεβελντ αποκάλυψε ότι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που ανήκε σε έναν από τους τέσσερις Ρώσους πράκτορες ήταν συνδεδεμένος με την Βραζιλία, την Ελβετία και την Μαλαισία και το περιεχόμενο αφορούσε την έρευνα για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines το 2014 στην ανατολική Ουκρανία. 

Παράλληλα, χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ κατηγόρησε τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας (GU) ότι βρίσκεται πίσω από σωρεία κυβερνοεπιθέσεων εναντίον πολιτικών και αθλητικών θεσμών, εταιρειών και μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. «Αυτό το είδος συμπεριφοράς δείχνει την επιθυμία τους να δρουν αψηφώντας το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες (...) με αίσθημα απόλυτης ατιμωρησίας και χωρίς να παίρνουν υπόψη τους τις συνέπειες», ανέφερε ο Χαντ, αναφερόμενος στους κατάσκοπους της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. «Το μήνυμά μας είναι σαφές», συνέχισε ο ΥΠΕΞ του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Μαζί με τους συμμάχους μας, θα αποκαλύπτουμε και θα αντιδρούμε στις προσπάθειες της GRU να υπονομεύσει τη διεθνή σταθερότητα», διεμήνυσε ο Χαντ, υποστηρίζοντας ότι το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας (NCSC) θεωρεί ότι είναι «σχεδόν απόλυτα βέβαιο» πως η υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού βρισκόταν πίσω από δεκάδες κυβερνοεπιθέσεις σε διεθνές επίπεδο. Οι κυβερνοεπιθέσεις που της προσάπτει το Λονδίνο διαπράχθηκαν «χωρίς διάκριση», χωρίς καμιά «συναίσθηση του κινδύνου» και «παράνομα» και είχαν αποτέλεσμα να «πληγούν οι πολίτες πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας», ενώ «στοίχισαν εκατομμύρια λίρες σε εθνικές οικονομίες», κατήγγειλε ο Χαντ, για τον οποίο βασικοί στόχοι τους ήταν η «υπονόμευση» και «η ανάμιξη στις εκλογές σε άλλες χώρες».

Στις επιθέσεις, κατά το Λονδίνο, συμπεριλαμβάνονται επίσης η πειρατεία στις βάσεις δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ, που οδήγησε στη διαρροή πολλών εμπιστευτικών εγγράφων, καθώς επίσης και η πειρατεία στα συστήματα πληροφορικής του αεροδρομίου της Οδησσού στην Ουκρανία. Μια πηγή προσκείμενη στη βρετανική κυβέρνηση τόνισε ότι το Λονδίνο θεωρεί πως πίσω από τη σειρά των κυβερνοεπιθέσεων βρίσκεται «ένας και μόνος υπεύθυνος, το Κρεμλίνο».

Η βρετανική κυβέρνηση κατηγόρησε εξάλλου στις αρχές Σεπτεμβρίου τη GU ότι βρισκόταν πίσω από τη δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα του ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του, της Γιούλιας, την 4η Μαρτίου στο Σάλσμπερι (νοτιοδυτική Αγγλία). Η Ρωσία έχει διαψεύσει επανειλημμένα τις κατηγορίες ότι αναμίχθηκε στις εκλογές των ΗΠΑ, ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση εναντίον του Σκρίπαλ, ή πίσω από κυβερνοεπιθέσεις.

Η υπόθεση Σκρίπαλ προκάλεσε τη σοβαρότερη διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και χώρες της Δύσης μετά τον ψυχρό πόλεμο, με τις απελάσεις δεκάδων διπλωματών εκατέρωθεν.

Διαβάστε ακόμα:

- Ρωσικό ΥΠΕΞ: «Η δυτική κατασκοπομανία ανεβάζει στροφές»

AP Photo