DW: Το Βερολίνο έτοιμο να βοηθήσει τη Βενεζουέλα

DW: Το Βερολίνο έτοιμο να βοηθήσει τη Βενεζουέλα

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοινώνει άμεσο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ για τη Βενεζουέλα. Προϋπόθεση είναι η νυν ηγεσία της χώρας να επιτρέψει τις αποστολές βοήθειας δυτικών κρατών, αναφέρει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Γερμανίας Γκερντ Μύλερ η Γερμανία είναι έτοιμη να παράσχει άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ στον πληθυσμό της Βενεζουέλας "εφόσον το επιτρέψουν οι επί τόπου συνθήκες".

Η ηγεσία της χώρας υπό τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο θα πρέπει να σταματήσει κάθε μορφή βίας και να επιτρέψει την παροχή βοήθειας από το εξωτερικό, ζητά ο κ. Μύλερ σε σημερινή του συνέντευξη στον ιστότοπο Redaktionsnetzwerk Deutschland).

Εκλογές και ανθρωπιστική βοήθεια

Όπως επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός, η κατάσταση στη Βενεζουέλα εξακολουθεί να είναι ανησυχητική. "Παρ'' ότι η χώρα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου υπάρχει μεγάλη έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων", τονίζει ο πολιτικός της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης. Η κυβέρνηση του Κάρακας θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για "έντιμες εκλογές. Σε διαφορετική περίπτωση η κρίση θα κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο και υπάρχει ο κίνδυνος ενός εμφυλίου πολέμου".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στην εφημερίδα Rheinische Post. Ενώ ασκεί κριτική στην Κίνα και τη Ρωσία για το βέτο που άσκησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, υποστηρίζει την πρόταση για τη Βενεζουέλα που είχαν καταθέσει οι ΗΠΑ. Η πρόταση της Ουάσιγκτον προέβλεπε σύμφωνα με τον κ. Μάας μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγούσε σε "ελεύθερες, έντιμες και αξιόπιστες" προεδρικές εκλογές με παρατηρητές από το εξωτερικό.

Το ζητούμενο είναι σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό "μια δημοκρατική λύση με νέες εκλογές στη Βενεζουέλα καθώς και πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια για τον πληθυσμό που δεινοπαθεί". Οι προσπάθειες του Μαδούρο να κερδίσει χρόνο δεν θα πρέπει να πετύχουν, δηλώνει τέλος ο Χάικο Μάας.