DW: Σταθερά πρώτοι οι Σοσιαλδημοκράτες, αυξάνουν ποσοστά οι Χριστιανοδημοκράτες

DW: Σταθερά πρώτοι οι Σοσιαλδημοκράτες, αυξάνουν ποσοστά οι Χριστιανοδημοκράτες

Μία εβδομάδα πριν από τις γερμανικές εκλογές την επόμενη Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ το τρίτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ των υποψήφιων καγκελάριων: του Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, του Χριστιανοδημοκράτη Άρμιν Λάσετ και της πολιτικού των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπως αναφέρει, νικητής των δύο προηγούμενων ντιμπέιτ ήταν ο κ.Σολτς. Δεδομένου ότι θα είναι η τελευταία τους ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις τους σε ένα πλατύ κοινό, αναμένεται να διεξαχθεί μια ζωηρή συζήτηση κυρίως σε ό,τι αφορά τον Άρμιν Λάσετ, ο οποίος δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να αλλάξει την τάση για το  CDU και το CSU στις δημοσκοπήσεις.

Προηγείται το SPD

Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο κυριακάτικο φύλο της Bild (ινστιτούτο Insa), το CDU και το CSU αυξάνουν την εκλογική τους δύναμη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα κατά μία μονάδα και φθάνουν στο 21%. Αν και παραμένουν στάσιμοι, οι Σοσιαλδημοκράτες εξακολουθούν να προηγούνται με 26% ενώ οι Πράσινοι συγκεντρώνουν όπως την προηγούμενη φορά 15%. Το ποσοστό των Φιλελευθέρων κυμαίνεται στο 12%, του εθνικιστικού AfD στο 11% και του κόμματος Η Αριστερά στο 6%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν ένα 9% και δεν έχουν καμία πιθανότητα να εισέλθουν στη Βουλή.

Τα ποσοστά αυτά συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τα αποτελέσματα των άλλων δημοσκοπήσεων. Σε όλες τις έρευνες προηγούνται οι Σοσιαλδημοκράτες με τουλάχιστον 3% διαφορά από τα χριστιανικά κόμματα. Καμία αλλαγή δεν παρατηρείται σε ό,τι αφορά το θέμα του Καγκελαρίου. Στην ερώτηση ποιον από τους υποψήφιους θα ψήφιζαν σε μια απευθείας αναμέτρηση για Καγκελάριο, το 31% θα επέλεγε τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς και μόνο το 12% τον υποψήφιο των χριστιανικών κομμάτων, Άρμιν Λάσετ. Το ίδιο ποσοστό, 12%, συγκεντρώνει και η υποψήφια των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ.

Σόιμπλε επιρρίπτει ευθύνες στη Μέρκελ

Και ενώ οι ηγεσίες των CDU/CSU εξακολουθούν να δηλώνουν δημόσια αισιόδοξες ότι θα αναδειχθούν σε πρώτη πολιτική δύναμη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποδίδει ευθύνη στην Άνγκελα Μέρκελ για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα χριστιανικά κόμματα.

Ο νυν πρόεδρος της Βουλής θεωρεί ότι τα αξιώματα του καγκελαρίου και του προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών θα έπρεπε να ασκούνται από το ίδιο πρόσωπο.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Tagesspiegel καταλογίζει στην κ.Μέρκελ έμμεσα ότι ήταν λάθος η απόφαση της το 2018 να μην είναι πλέον πρόεδρος του κόμματος, αλλά να παραμείνει Καγκελάριος. Το δίλημμα του υποψήφιου Καγκελάριου Άρμιν Λάσετ είναι, σύμφωνα με τον κ.Σόιμπλε ότι έχοντας μια «πετυχημένη καγκελάριο» δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί λέγοντας ότι «θα τα κάνουμε όλα αλλιώς» και ούτε λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε ως έχει».