DW: Η Λιβύη, η Τουρκία και ο θυμός του αραβικού κόσμου

DW: Η Λιβύη, η Τουρκία και ο θυμός του αραβικού κόσμου

Η συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη έχει τραβήξει την προσοχή του αραβικού κόσμου, που επηρεάζεται από τις εξελίξεις καθώς οι καιροσκοπικές κινήσεις της Άγκυρας προκαλούν έντονες αντιδράσεις, σημειώνει σε άρθρο της η Deutsche Welle. 

Σύμφωνα με τη DW o Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι η Άγκυρα θα μπορούσε το ταχύτερο δυνατό να ξεκινήσει την αναζήτηση φυσικού αερίου στην θαλάσσια περιοχή κοινών συμφερόντων Τουρκίας και Λιβύης, όπως αυτή προσδιορίζεται στην αμφιλεγόμενη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την χάραξη των θαλάσσιων συνόρων.

«Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία έχει επηρεάσει αρνητικά τη στάση των ΗΠΑ σε σχέση με την Τουρκία. H εμπλοκή της τελευταίας στο συριακό μέτωπο δυσχεραίνει επίσης της σχέσεις με τη Ρωσία. Αλλά και οι σχέσεις της Αγκυρας με τις αραβικές χώρες δεν είναι καλύτερες. Οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας - Σαουδικής Αραβίας είναι κακές. Αφενός εξαιτίας των διαφορετικών προσεγγίσεων αναφορικά με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και αφετέρου λόγω της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη», συνεχίζει το άρθρο. 

Η DW επισημαίνει ότι η εγγύτητα η εγγύτητα της σημερινής Τουρκίας με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους δυσχεραίνει επίσης τις σχέσεις με την Αίγυπτο ενώ στο πεδίο της ενεργειακής πολιτικής και της μελλοντικής αξιοποίησης υποθαλάσσιων πόρων, η Αίγυπτος ανήκει στην ίδια ομάδα συμφερόντων με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

«Από την πλευρά του το Ριάντ ασκεί σκληρή κριτική στην εμπλοκή της Άγκυρας στη Λιβύη. Σύμφωνα με τη Σαουδική Αραβία η τουρκική εμπλοκή και η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, έρχονται σε αντίθεση με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Για τη Σαουδική Αραβία «η τουρκική εμπλοκή αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Λιβύη και ταυτόχρονα απειλή για την ασφάλεια στις αραβικές χώρες». Το Ριάντ βλέπει τις κινήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη ως "ευθεία προσβολή των διεθνών αρχών και συμμαχιών"», σύμφωνα με την DW.

Φωτογραφία: APImages