DUP: Δεν θα στηρίξουμε τη συμφωνία που προτείνουν Μπ. Τζόνσον και ΕΕ

DUP: Δεν θα στηρίξουμε τη συμφωνία που προτείνουν Μπ. Τζόνσον και ΕΕ

«Όχι» στη στήριξη της συμφωνίας για το Brexit που προτείνουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η ΕΕ, λέει το DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι επικεφαλής του κόμματος τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την κυβέρνηση για μια λογική συμφωνία».

«Όπως έχουν τα πράγματα, δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις προτάσεις που αφορούν την τελωνειακή ένωση και το ζήτημα της συναίνεσης, ενώ δεν είναι ξεκάθαρα και τα πράγματα [ούτε] αναφορικά με τον ΦΠΑ», ανακοίνωσαν η επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Νάιτζελ Ντοντς.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια λογική συμφωνία που, θα λειτουργεί για τη Βόρεια Ιρλανδία και θα προστατεύει την οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», τόνισαν.

Οι διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα όσον αφορά το Brexit με μοναδική εξαίρεση τον ΦΠΑ, ενημέρωσε ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ τους πρεσβευτές των κρατών-μελών, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Oι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμούς στα ακανθώδη ζητήματα των τελωνειακών ελέγχων, της Βόρειας Ιρλανδίας και της τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων από βρετανικής πλευράς σε πεδία όπως οι κοινωνικές υπηρεσίες και η προστασία του περιβάλλοντος, διευκρίνισε ο Μπαρνιέ, κατά τις ίδιες πηγές.

The Times: Δημοψήφισμα για την νέα συμφωνία θα ζητήσει ο Κόρμπιν

Την ίδια ώρα, υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος στη Βρετανία για να επικυρωθεί η νέα συμφωνία για το Brexit, αναμένεται να ταχθεί ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times.

Ο Κόρμπιν σκοπεύει να ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος προκειμένου οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την υπό διαπραγμάτευση Συμφωνία Αποχώρησης που ο Τζόνσον ελπίζει να παρουσιάσει στο βρετανικό κοινοβούλιο πιθανόν μεθαύριο Σάββατο, κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στο κόμμα του.