Δολοφονία Φλόιντ: Κατηγορούμενοι ακόμα 3 αστυνομικοί

Δολοφονία Φλόιντ: Κατηγορούμενοι ακόμα 3 αστυνομικοί

Σε αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ προχωρά ο γενικός εισαγγελέας της Μινεσότα, αναβαθμίζοντας το αδίκημα σε ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού για τον αποτεχθέντα αστυνομικό Ντέρεκ Τσόβιν, ενώ θα συμπεριλάβει και τους υπόλοιπους τρεις αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο του περιστατικού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Star Tribune, «ο πρώην αξιωματικός Ντέρεκ Τσόβιν, που καταγράφηκε σε βίντεο να γονατίζει στον λαιμό του Φλόιντ στις 25 Μαΐου, θα κατηγορηθεί τώρα για δολοφονία δεύτερου βαθμού.Οι άλλοι τρεις αξιωματικοί που βρίσκονταν στο σημείο -  θα κατηγορηθούν επίσης για συνέργεια σε δολοφονίας δευτέρου βαθμού», σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν υπό όρους καθεστώς ανωνυμίας στην εφημερίδα.

Η Δημοκρατική γερουσιαστής της Μινεσότα και νομικός, Έιμι Κλόμπουσαρ, επιβεβαίωσε τα παραπάνω σχολιάζοντας ότι πρόκειται «ακόμα ένα σημαντικό βήμα για τη δικαιοσύνη», σε ανάρτησή της στην οποία επισυνάπτει με το άρθρο της Star Tribune.

Reuters: Λίγες ενδείξεις εμπλοκής εξτρεμιστικών οργανώσεων στις διαδηλώσεις

Παράλληλα, νωρίτερα σήμερα σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters ανέφερε ότι εκτίμηση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας υποδεικνύει ότι οι ενδείξεις που συνδέουν τις ταραχές με αριστερές εξτρεμιστικές οργανώσεις είναι περιορισμένες, παρά τις κατηγορίες που απευθύνει ο πρόεδρος Τραμπ, ότι υποκίνησαν τη βία και τις λεηλασίες σε πόλεις σε όλη τη χώρα.

Το Reuters είχε πρόσβαση σε ένα μέρος της έκθεσης του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας σχετικά με τις διαμαρτυρίες, όπου αναφέρεται ότι η βία υποκινείται κατά κύριο λόγο από καιροσκόπους.

Η έκθεση που ετοίμασε η μονάδα στρατηγικής ανάλυσης και πληροφοριών αναφέρει ότι τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει δείχνουν ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία ότι το αναρχικό κίνημα Antifa ίσως να συμβάλλει στη βία, μια άποψη που συμμερίζονται κάποια τοπικά αστυνομικά τμήματα.

Το Reuters είχε πρόσβαση σε μέρος μόνο της έκθεσης που ίσως να αναφέρεται στις τακτικές των ομάδων που εμπλέκονται στις διαμαρτυρίες με περισσότερες λεπτομέρειες σε άλλο σημείο.

Στο κομμάτι της έκθεσης στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters δεν διαφαίνονται συγκεκριμένες ενδείξεις υποκινούμενης από εξτρεμιστές βίας, αλλά αναφέρεται ότι λευκοί ρατσιστές επιχειρούν στο διαδίκτυο να αυξήσουν την ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, καλώντας σε βία ενάντια και στις δύο ομάδες. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ωστόσο, ότι λευκοί ρατσιστές προκαλούν βία στις διαδηλώσεις.

Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπαρ, απηχώντας τα λόγια του Τραμπ δήλωσε ότι η βία στη Μινεάπολη και άλλες πόλεις ήταν υποκινούμενη από «εξτρεμιστικές ομάδες της ακροαριστεράς», και ότι αυτοί που προκαλούν τη βία ταξιδεύουν στα σημεία των διαδηλώσεων από άλλες πολιτείες.

Σύμφωνα όμως με δύο αξιωματούχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να στηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Τα αρχεία των δικαστηρίων και της αστυνομίας σε κάποιες από τις πόλεις όπου σημειώθηκαν βίαιες ταραχές δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που συνελήφθησαν σε σχέση με τις διαδηλώσεις ζούσαν είτε στην πόλη είτε στα κοντινά της προάστια.

Σε κάποιες πόλεις ωστόσο, και ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη, μοιάζει να υπάρχουν ενδείξεις υποκινούμενης βίας με διαδηλωτές που προετοιμάζονταν για συγκρούσεις με την αστυνομία χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένες επικοινωνίες και ετοιμάζοντας ομάδες ιατρικής βοήθειας από νωρίς.

Στο Λας Βέγκας, ένας αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε ότι οι περισσότερες λεηλασίες και καταστροφές γίνονταν από άτομα που εκμεταλλεύονται το χάος, ενώ ταυτόχρονα τα γκραφίτι και οι καταστροφές που όπως είπε στοχεύουν «καπιταλιστικές δομές» υποδηλώνουν την εμπλοκή της οργάνωσης Αντίφα. Πρόσθεσε ότι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται επίσης ότι άτομα που εκφράζουν απόψεις «πολύ κοντινές» με την ιδεολογία των λευκών ρατσιστών ανακατεύονται στο πλήθος.

Οι ομοσπονδιακές αρχές δήλωσαν ότι έχουν αρχίσει να ταυτοποιούν άτομα που έπαιξαν κάποιο ρόλο στη βίαιη τροπή των διαδηλώσεων.