Διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας - Ιταλίας με αφορμή τα «Κίτρινα Γιλέκα»

Διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας - Ιταλίας με αφορμή τα «Κίτρινα Γιλέκα»

Στην ανάκληση του πρεσβευτή της στην Ιταλία προχώρησε η Γαλλία, μετά τη συνάντηση του αντιπρόεδρου της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο με στελέχη του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων».

«Η Γαλλία υπήρξε για αρκετούς μήνες στόχος επαναλαμβανόμενων, αβάσιμων επιθέσεων και εξωφρενικών δηλώσεων» αναφέρει σε δήλωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι διαφωνίες είναι ένα ζήτημα, αλλά η χειραγώγηση σχέσης των δύο χωρών για τους εκλογικούς στόχους είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

Χτες είχε προηγηθεί άλλη οργισμένη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στο Παρίσι με την οποία είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτη πρόκληση την κίνηση του αρχηγού των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο να συναντηθεί με τον Κριστόφ Σαλενσόν, ηγετικό στέλεχος των Κίτρινων Γιλέκων και υποψήφιο του κινήματος στις ευρωεκλογές.

Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από επεισόδια που εντείνουν το κακό κλίμα ανάμεσα σε Γαλλία και Ιταλία, καθώς μόλις πριν λίγο καιρό το θερμόμετρο είχε ανέβει επικίνδυνα με αφορμή σχόλια του Ντι Μάιο  εναντίον της «αποικιοκρατικής» - όπως την χαρακτήρισε - Γαλλίας.

«Αν σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που φεύγουν, αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Γαλλία, ουδέποτε έπαψαν να αποικίζουν δεκάδες αφρικανικές χώρες», επέμεινε ο Ντι Μάιο, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Εργασίας και Οικονομικής Ανάπτυξης.

Η Γαλλία είχε καλέσει τότε για εξηγήσεις, στο υπουργείο Εξωτερικών της, την πρεσβευτή της Ιταλίας στη χώρα.

Το προσφυγικό και η διαχείριση του έχει αποτελέσει πολλάκις «μήλον της έριδος» ανάμεσα στον φιλοευρωπαίο και φιλελεύθερο Μακρόν και τον εθνικιστική και ξενοφοβικό Σαλβίνι. Τον Ιούνιο του 2018, οι δυο άνδρες συγκρούστηκαν έντονα μετά τη μίνι σύνοδο για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα ο Σαλβίνι που μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντα του κατηγορούσε τον Μακρόν «για υποκρισία» στο συγκεκριμένο θέμα.