Δίωξη για απάτη μπορεί να ασκήσει ο γενικός εισαγγελέας του Μανχάταν στον Τραμπ

Δίωξη για απάτη μπορεί να ασκήσει ο γενικός εισαγγελέας του Μανχάταν στον Τραμπ
APImages

O γενικός εισαγγελέας του Μανχάταν Σάιρους Βανς Τζούνιορ δήλωσε χθες ότι ενδέχεται να έχει τα στοιχεία για να δρομολογήσει έρευνα σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ και των επιχειρήσεων του για φορολογική απάτη. Παράλληλα προσπαθεί να πείσει ένα ομοσπονδιακό εφετείο να του επιτρέψει να λάβει τις φορολογικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.

Οι δικηγόροι του γενικού εισαγγελέα στο Μανχάταν διατύπωσαν τον ισχυρισμό αυτόν κατά την κατάθεση δικαστικών εγγράφων στο 2ο Εφετείο του Μανχάταν, τέσσερις ημέρες πριν το δικαστήριο εξετάσει το αίτημα του Τραμπ για την παρεμπόδιση της εφαρμογής μιας κλήσης του 2019 προς τη λογιστική του εταιρία Mazars USA για την παράδοση των φορολογικών δηλώσεών του.

Ένα φορολογικό έγγραφο από το 2017 έδειχνε ότι ο Τραμπ έχει οφειλές ύψους τουλάχιστον 130 εκατομμυρίων δολαρίων προς την τράπεζα την Deutsche Bank.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times, η Deutsche Bank δάνεισε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια στον Τραμπ σε διάστημα δύο δεκαετιών, πριν εκείνος εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν αρκετές «κόκκινες σημαίες» σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητά του. 

Οι ίδιοι δικηγόροι δήλωσαν ότι ο «όγκος» των κατηγοριών που έχουν διατυπωθεί δημοσίως σχετικά με παραβάσεις αναφορικά με τον Τραμπ και τις επιχειρήσεις του, περιλαμβανομένων εσφαλμένων δηλώσεων για επιχειρηματικές ιδιοκτησίες, μπορούν να δικαιολογήσουν την έρευνα ενός σώματος ενόρκων για φορολογική απάτη, ασφαλιστική απάτη, αλλά και παραποίηση εταιρικών αρχείων. Ο Βανς είχε προηγούμενα δηλώσει ότι η κλήση του συνδέονταν με πιθανή ασφαλιστική και τραπεζική απάτη.

Από την πλευρά του, ο Τζέι Σέκαλοου, δικηγόρος του Τραμπ, αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάθεση των δικαστικών εγγράφων.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το οποίο εκδίκαζε δύο αιτήματα, αποφάσισε με ψήφους 7 υπέρ έναντι 2 ότι ο  Βανς μπορούσε να λάβει τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ στο πλαίσιο ποινικής έρευνας για τις φορολογικές πρακτικές της επιχειρηματικής δραστηριότητας του.