Διορία μέχρι την 4η Απριλίου στον Λευκό Οίκο για να απαντήσει σχετικά με την χρήση του WhatApp από τον Τζ. Κούσνερ

Διορία μέχρι την 4η Απριλίου στον Λευκό Οίκο για να απαντήσει σχετικά με την χρήση του WhatApp από τον Τζ. Κούσνερ

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τα όσα διαβάζουν σχετικά με πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα από τον προσωπικό δικηγόρο του Τζάρεντ Κούσνερ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου χρησιμοποιούσε την εφαρμογή WhatsApp, αλλά και το προσωπικό του ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για την διεκπεραίωση επίσημων υποθέσεων, σχολιάζει το “Politico.”

Η αποκάλυψη αυτή έγινε στην διάρκεια μιας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την 19η Δεκεμβρίου 2018 μεταξύ του Δημοκρατικού μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων Ελάιζα Κάμινγκς και του Τρέι Γκάοντι, πρώην προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τον δικηγόρο του Κούσνερ, Άμπι Λόουελ.

Η πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής, δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά χθες, από την Επιτροπή Εποπτείας του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος.

Ο Κάμινγκς που σήμερα προεδρεύει της επιτροπής αυτής, αναφέρει σε επιστολή του προς τον δικηγόρο του Λευκού Οίκου Πατ Σιπολόνι ότι ο Λόουελ επιβεβαίωσε στα δύο μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι ο Κούσνερ “συνέχιζε να χρησιμοποιεί” την εφαρμογή WhatsApp για την διεκπεραίωση των υπηρεσιών καθηκόντων του στον Λευκό Οίκο.

Ο Κάμινγκς άφησε να εννοηθεί ότι ο Λόουελ σύμφωνα με τα όσα είπε, δεν ήταν σίγουρος αν ο Κούσνερ χρησιμοποίησε ποτέ την παραπάνω εφαρμογή, για την μεταβίβαση απόρρητων πληροφοριών.

“Αυτό είναι παραπάνω από αυτό για το οποίο με πληρώνουν,” φέρεται να είπε ο Λόουελ στα δύο μέλη του Κογκρέσου, σύμφωνα με την επιστολή του Κάμινγκς.

Ο Λόουελ, πρόσθεσε σύμφωνα με τον Κάμινγκς, ότι ο Κούσνερ τηρεί τα προβλεπόμενα από το νόμο.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο Κούσνερ φωτογραφίζει τα μηνύματά του και τα αποστέλλει στον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διαθέτει εντός του Λευκού Οίκου, καθώς εφαρμόζει την νομοθεσία για την τήρηση αρχείων, σύμφωνα και με τα όσα άφησε να εννοηθούν ο Κάμινγκς στην επιστολή του.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει αναθέσει στον γαμπρό του και υψηλόβαθμο σύμβουλο του Λευκού Οίκου, την εποπτεία της πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης για την Μέση Ανατολή, ενώ ο Κούσνερ φέρεται να έχει επικοινωνήσει με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μέσω του Whats App.

Οι λεπτομέρειες για την συζήτηση σχετικά με τα ηλεκτρονικά μηνύματα του Κούσνερ, αλλά και για την γενικότερη πρακτική επικοινωνίας που ακολουθεί, έρχονται στην δημοσιότητα μετά από ένα νέο αίτημα της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, για την παράδοση μιας σειράς εγγράφων από τον Κούσνερ, αλλά κι άλλων πρώην κι εν ενεργεία αξιωματούχων του Λευκού Οίκου.

Μεταξύ αυτών, από την σύζυγό του, Ιβάνκα Τραμπ, τον πρώην αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Κέι Τι ΜακΦάρλαντ, αλλά και τον πρώην στρατηγιστή του Λευκού Οίκου, Στιβ Μπάνον.

Ο Κάμινγκς έχει θέσει προθεσμία για την παράδοση των εγγράφων αυτών, την 4η Απριλίου, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι είναι ενδεχόμενο να προχωρήσει στην έκδοση κλήσεων, στην περίπτωση που ο Λευκός Οίκος αρνηθεί να συμμορφωθεί, με το αναφερόμενο χρονικό περιθώριο για την αποστολή των εγγράφων.

Από την πλευρά του, ο Λόουελ απαντώντας στον Κάμινγκς αμφισβήτησε στοιχεία του περιεχομένου της συζήτησης του Δεκεμβρίου, όπως αυτά αναφέρονται στην επιστολή του Κάμινγκς, λέγοντας ότι είπε στον ίδιο και στον Κάοντι ότι ως δικηγόρος δεν είχε αρμοδιότητα στην χρήση της εφαρμογής WhatsApp από τον Κούνσερ, κάνοντας την σύσταση να ερωτηθεί σχετικά ο Λευκός Οίκος.

“Είπα ειδικότερα, ότι 'αν υπάρχει κάποια ερώτηση για την χρήση του WhatsApp από τον Κούσνερ, αυτή είναι μία ερώτηση για τον Λευκό Οίκο κι όχι για μένα,'” ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του Κούσνερ.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι έλαβε την επιστολή του Κάμινγκς, χωρίς ωστόσο να την σχολιάσει άμεσα. “Ο Λευκός Οίκος έλαβε την επιστολή του προέδρου Κάμινγκς, με ημερομηνία 21η Μαρτίου,” δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Στίβεν Γκρόουβς. “Όπως συμβαίνει με όλα τα επίσημα αιτήματα εποπτείας, ο Λευκός Οίκος θα διαβάσει την επιστολή και θα απαντήσει σε δεδομένο χρόνο,” ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ο Γκάοντι από την πλευρά του, δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα σχολιασμού των εξελίξεων.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Κάμινγκς, ο Λόουελ είπε στον ίδιο και στον Γκάοντι ότι η Ιβάνκα Τραμπ, κόρη του προέδρου Τραμπ, που επίσης είναι υψηλόβαθμη σύμβουλος του Λευκού Οίκου, διεκπεραιώνει τα υπηρεσιακά της καθήκοντα αποστέλλοντας μηνύματα μέσω του προσωπικού λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διαθέτει.

Ο Κάμινγκς άφησε να εννοηθεί ότι η Ιβάνκα παραβίασε την σχετική νομοθεσία (Presidential Records Act) καθώς δεν έκανε προώθηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της, στον επίσημο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διαθέτει στον Λευκό Οίκο.

Από την πλευρά του, ο Λόουελ αμφισβήτησε το πλαίσιο της συζήτησης που είχε με τον Κάμινγκς κι αναφορικά με την Ιβάνκα Τραμπ. Ο ίδιος τόνισε ότι η συζήτησή τους είχε ως σημείο αναφοράς την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων από την Ιβάνκα, πριν από τον Σεπτέμβριο του 2017.

“Τώρα προωθεί πάντα τα ηλεκτρονικά μηνύματα που σχετίζονται με τα καθήκοντά της, στον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει στον Λευκό Οίκο,” δήλωσε ο Λόυελ ότι είπε στον Κάμινγκς.

Ο Κάμινγκς είπε επίσης στον Σιπολόνι ότι η επιτροπή έχει στα χέρια της ένα έγγραφο, που δείχνει ότι ο ΜακΦάρλαντ χρησιμοποιούσε έναν ηλεκτρονικό λογαριασμό (AOL.com) προκειμένου να διεκπεραιώνει τα επίσημα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο. Ο Κάμινγκς υποστήριξε πως το έγγραφο αυτό, δείχνει ότι ο ΜακΦάρλαντ βρίσκονταν σε επικοινωνία με τον Τομ Μπαράκ, έμπιστο φίλο του προέδρου Τραμπ και προέδρου της επιτροπής για την ορκωμοσία του.

Το αντικείμενο της επικοινωνίας αυτής, φέρεται να ήταν “η μεταφορά ευαίσθητης πυρηνικής τεχνολογίας των ΗΠΑ στην Σαουδική Αραβία.” Ο Μπαράκ έστειλε το σχέδιο αυτό, στον Μπάνον, μέσω του προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Μπάνον, σύμφωνα με τον Κάμινγκς.

“Οι επικοινωνίες αυτές, προκαλούν ερωτηματικά για το αν οι αξιωματούχοι αυτοί συμμορφώθηκαν με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία, αλλά κι αν ο Λευκός Οίκος είχε ενημερωθεί για την χρήση των προσωπικών ηλεκτρονικών ταχυδρομείων στην διάρκεια εσωτερικού ελέγχου, αλλά κι αν ελήφθησαν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος,” έγραψε χαρακτηριστικά ο Κάμινγκς.

Ο ίδιος κάλεσε τον Λευκό Οίκο να προχωρήσει σε μία ενημέρωση των σχετικών πρωτοκόλλων κι αναφορικά με την τήρηση αρχείων, όπως προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία.

Το ζήτημα είχε αρχικά προκύψει ως ένα θέμα δικομματικής ανησυχίας το 2017, όταν είχε γίνει γνωστό ότι ο Κούσνερ και η Ιβάνκα Τραμπ χρησιμοποιούσαν τους προσωπικούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν για την διεκπεραίωση των επίσημων καθηκόντων τους. Ο Γκάοντι, που την περίοδο εκείνη ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, είχε ζητήσει από τον Λευκό Οίκο πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία.

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί αργότερα εξέφρασαν παράπονα ότι Γκάοντι αρνήθηκε αργότερα να προχωρήσει στην έκδοση κλήσεων προς τον Λευκό Οίκο, αναφορικά με το παραπάνω ζήτημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ