Δημοσκόπηση NBC/Change Poll: 61% των Αμερικανών θεωρεί ότι ο Τραμπ πολιτικοποιεί το θέμα του εμβολίου

Δημοσκόπηση NBC/Change Poll: 61% των Αμερικανών θεωρεί ότι ο Τραμπ πολιτικοποιεί το θέμα του εμβολίου

Έντονη είναι η ανησυχία των Αμερικανών πολιτών για τις πιέσεις που ασκεί στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου το εμβόλιο κατά του κορονοϊού να κάνει κατεπείγουσα έγκριση πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Change Research polls για το αμερικανικό δίκτυο CNBC, το 61% των πολιτών στις ΗΠΑ εκφράζει ανησυχία ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πιέζει ώστε να κυκλοφορήσει το εμβόλιο πολύ νωρίς, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επανεκλογής του.

Στις κρίσιμες δε πολιτείες για τις εκλογές, Αριζόνα, Φλόριντα, Μίσιγκαν, Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια, Ουισκόνσιν, το 57% των πολιτών δήλωσε «ανήσυχο», ενώ το 46% «πολύ ανήσυχο».

Σημειώνεται, ότι Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο πριν τις εκλογής της 3ης Νοεμβρίου, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με κορυφαίους αξιωματούχους της ίδιας του της κυβέρνησης.

«Είμαστε σε πορεία προς την παράδοση και τη διανομή του εμβολίου με ιδιαίτερα ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο», είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.

«Μόλις η FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) εγκρίνει το εμβόλιο... θα είμαστε σε θέση να διανείμουμε 100 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2020 και μεγάλο μέρος αυτών πολύ νωρίτερα», τόνισε, σημειώνοντας ότι οι πρώτες διανομές μπορεί να ξεκινήσουν κάποια στιγμή τον Οκτώβριο.

Η πρόβλεψή του έρχεται σε αντίθεση με την εκτίμηση του Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ο οποίος σε ακρόασή του σε επιτροπή της Γερουσίας τόνισε πως μια ευρεία διαθεσιμότητα ενός εμβολίου κατά του Covid-19 θα είναι εφικτή "από το τέλος του δεύτερου τριμήνου, ή τρίτου τριμήνου του 2021».

AP Photo/Evan Vucci