«Διευθέτηση» για τις παραδόσεις F-35 στην Τουρκία βλέπει ο επικεφαλής του Πενταγώνου

«Διευθέτηση» για τις παραδόσεις F-35 στην Τουρκία βλέπει ο επικεφαλής του Πενταγώνου

Μπορεί η παράδοση των stealth αεροσκαφών F-35 προς την Τουρκία να έχει «παγώσει» ωστόσο ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε πως μετά από συζητήσεις που είχε με τον Χουλούσι Ακάρ είναι πεπεισμένος πως θα βρεθεί λύση.

«Είχα πολλές συζητήσεις με τον υπουργό Αμύνης (της Τουρκίας Χουλουσί) Ακάρ και είμαι πεπεισμένος ότι θα διευθετήσουμε τα πράγματα με τον στρατηγικό μας εταίρο», δήλωσε στον Τύπο ο επικεφαλής του Πενταγώνου Πάτρικ Σάναχαν. «Θεωρώ ότι θα διευθετήσουμε το πρόβλημα κατά τρόπο με τον οποίο θα περιλαμβάνει επαρκή αμυντικό εξοπλισμό, τους Patriot και τα F-35», συμπλήρωσε ο Σάναχαν.

Ουσιαστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι η πρόταση των ΗΠΑ για ταυτόχρονη αγορά αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot και αεροσκαφών F-35, παραμένει στο τραπέζι. «Έχω μεγάλη αυτοπεποίθηση για την πρόταση που παρουσιάσαμε στην Τουρκία για τους Patriot, τη διαθεσιμότητά τους, την τιμή τους και - αυτό είναι πολύ σημαντικό - τη συμμετοχή τουρκικών βιομηχανιών, που θα σημάνει η αγορά τους», κατέληξε ο Σάναχαν.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά συστοιχιών του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Oι παραδόσεις αναμένεται να αρχίσουν το καλοκαίρι. Όμως ο ΗΠΑ αντιτείνουν πως το σύστημα αυτό δεν είναι συμβατό με τους εξοπλισμούς του NATO.

Εκφράζουν επίσης φόβοι ότι θα διαρρεύσουν οι απόρρητες τεχνολογίες του F-35, που η Τουρκία έχει επίσης υπογράψει συμφωνία για να αποκτήσει. Η Ουάσινγκτον απαιτεί η Άγκυρα να αγοράσει αντιπυραυλικά συστήματα Patriot αντί των ρωσικών S-400.

Στο μεταξύ πηγές του Πενταγώνου, που επικαλείτο χθες το Reuters, ανακοίνωσαν την αναστολή των παραδόσεων εξοπλισμού προς την Τουρκία που συνδέονται με τη χρήση των F-35.

Η Άγκυρα σκοπεύει να αγοράσει 100 αεροσκάφη F-35 ενώ ήταν από τους πρώτους διεθνείς εταίρους του προγράμματος, ήδη από to 2002.