Διεθνής Αμνηστία: Η ιρακινή αστυνομία χρησιμοποιεί φονικά δακρυγόνα

Διεθνής Αμνηστία: Η ιρακινή αστυνομία χρησιμοποιεί φονικά δακρυγόνα

Πέντε διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη από δακρυγόνα που «θραύουν κρανία», κατήγγειλε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας το Ιράκ να σταματήσει να χρησιμοποιεί αυτά τα «πρωτοφανή» κάνιστρα τα οποία είναι δέκα φορές βαρύτερα από αυτά που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες χώρες.

Σήμερα η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τις απώλειες ζωής μεταξύ των διαδηλωτών από την χρήση αυτών των κανίστρων, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στην ιρακινή κυβέρνηση να σταματήσει να χρησιμοποιεί αυτά τα συγκεκριμένα κάνιστρα.

Μετά το ξέσπασμα του νέου κύματος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράκ, εδώ και περίπου μία εβδομάδα, η πλατεία Ταχρίρ στην Βαγδάτη, η οποία και αποτελεί επίκεντρο του κινήματος αντίδρασης κατά της κυβέρνησης, πνίγεται σε ένα παχύ νέφος δακρυγόνων. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων, περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις στο Ιράκ από την 1η Οκτωβρίου. Κατά την πρώτη φάση των κινητοποιήσεων αυτών (1η-6η Οκτωβρίου) το 70% των νεκρών είχαν χτυπηθεί στο κεφάλι ή στον κορμό από ελεύθερους σκοπευτές. Αφότου ξανάρχισαν οι κινητοποιήσεις, στις 24 Οκτωβρίου, δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας να πυροβόλησαν με πραγματικά πυρά, όμως περίπου 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία εντός πέντε ημερών τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και ακόμα περισσότεροι τραυματίσθηκαν από τα συγκεκριμένα κάνιστρα που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις ασφαλείας. 

Όπως αναφέρει η οργάνωση, χώρες προέλευσης των κανίστρων αυτών είναι η Σερβία και η Βουλγαρία, εκτιμώντας πως στόχος τους είναι «να σκοτώσουν και όχι να διαλύσουν» το πλήθος των διαδηλωτών.

Εξάλλου, σε βίντεο που ανέβασαν ακτιβιστές διακρίνονται άνθρωποι πεσμένοι στο έδαφος, με το κεφάλι σπασμένο από τα κάνιστρα και καπνό να υψώνεται από το κρανίο, τα μάτια και τη μύτη τους.

Αναλύσεις με ιατρική απεικόνιση, που επιβεβαιώθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία, δείχνουν ότι τα κάνιστρα σφηνώθηκαν στο κρανίο των ανθρώπων αυτών.

Ένας γιατρός στη Βαγδάτη μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αναφέροντας ότι είναι πρώτη φορά στη ζωή του που αντίκριζε τέτοια τραύματα από δακρυγόνα. Κατά την άφιξή τους στο νοσοκομείο «ξέρουμε ήδη ότι οι τραυματίες χτυπήθηκαν από δακρυγόνα, λόγω της οσμής. Αν είναι ακόμη ζωντανοί, προσπαθούμε να βγάλουμε το κάνιστρο», ανέφερε. Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα θύματα χτυπήθηκαν απευθείας και όχι επειδή το κάνιστρο εξοστρακίστηκε στο έδαφος.