Διεθνή ΜΜΕ: Το Ιράν «κατέλαβε» και άλλο πλοίο στα Στενά του Ορμούζ

Διεθνή ΜΜΕ: Το Ιράν «κατέλαβε» και άλλο πλοίο στα Στενά του Ορμούζ

Την είδηση ότι το Ιράν «κατέλαβε» ένα ακόμα πλοίο συλλαμβάνοντας το πλήρωμά του στα στενά του Ορμούζ μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ. Αν η πληροφορία επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για εξέλιξη που συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην ήδη τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Τα ξένα ΜΜΕ επικαλούνται την ημιεπίσημη ιρανική υπηρεσία ειδήσεων Fars News καθώς και την κρατική ραδιοφωνία του Ισραήλ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ιρανική πλευρά ισχυρίζεται ότι το πλοίο εκτελούσε «λαθρεμπόριο 250.000 λίτρων πετρελαίου ντίζελ προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» και ότι το πλήρωμα των 11 ναυτικών είχε συλληφθεί.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει το Ιράν για σειρά επιθέσεων σε πετρελαιοφόρα ενώ τους προηγούμενες μήνες οι ιρανικές αρχές είχαν προχωρήσει στην κατάσχεση ενός βρετανικού δεξαμενόπλοιου. Στο μεταξύ το περασμένο Σαββάτο σημειώθηκαν επιθέσεις με drones σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, γεγονός που εκτόξευσε την τιμή του πετρελαίου κατά 10%.




Αν και την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι, οι ΗΠΑ «δείχνουν» ως υπεύθυνη την Τεχεράνη.

Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό από δορυφόρους από τα σημεία των επιθέσεων στις εγκαταστάσεις της Aramco σύμφωνα με το οποίο «αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η επίθεση προήλθε είτε από θέση εντός του Ιράν ή του Ιράκ αλλά όχι της Υεμένης».