Διεθνείς αντιδράσεις για την ένταση Ρωσίας - Ουκρανίας

Διεθνείς αντιδράσεις για την ένταση Ρωσίας - Ουκρανίας

Την «μεγάλη ανησυχία» του Βερολίνου για την νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εξέφρασε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. «Απαράδεκτο» χαρακτήρισε «τον αποκλεισμό του περάσματος στην Θάλασσα του Αζόφ» ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν την εξομάλυνση της κατάστασης», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και ότι «πρέπει να εξασφαλισθεί η ελεύθερη διέλευση στην Θάλασσα του Αζόφ». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει ακόμη μιλήσει με τους προέδρους των δύο χωρών, αλλά η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία και με τις δύο πλευρές.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία για το συμβάν στον Πορθμό Κερτς, που συνδέει την Αζοφική και την Μαύρη Θάλασσα.

«Ως παράκτια χώρα της Μαύρης Θάλασσας, υπογραμμίζουμε ότι η διέλευση μέσω του Πορθμού Κερτς δεν πρέπει να αποκλεισθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία απευθύνεται έκκληση για αποφευχθούν κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Στην Βαρσοβία, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ρωσία για παραβίαση των διεθνών κανόνων μέσω της επιθετικής της συμπεριφοράς κατά των ουκρανικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα.

«Καταδικάζουμε με σφοδρότητα την επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας και καλούμε την ηγεσία της χώρας να σεβασθεί το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εξάλλου, οι πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αυτή την περίοδο μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να «αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης» από τον Πορθμό Κερτς.

«Θα πρέπει να απελευθερωθούν χωρίς καθυστέρηση οι Ουκρανοί ναύτες που συνελήφθησαν και να επιστραφούν τα πλοία που συνελήφθησαν» σε αυτή τη θαλάσσια δίοδο ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική θάλασσα, προσθέτουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Σουηδίας, της Πολωνίας και της Ολλανδίας, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Πεκίνο.

Εκφράζοντας τη «μεγάλη ανησυχία τους μετά την πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων στην Αζοφική θάλασσα και στον Πορθμό Κερτς», οι διπλωμάτες αυτοί «κάλεσαν τη Ρωσία να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια της Αζοφικής θάλασσας και να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης από τον Πορθμό Κερτς», καθώς και να «ενεργήσει με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει μια άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης», σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση.

Υπογράμμισαν εξάλλου ότι «αναγνωρίζουν πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της».

Οι εκπρόσωποι των πέντε κρατών μελών της ΕΕ βρίσκονταν στην Κίνα με την ευκαιρία μιας «κοινής επίσκεψης μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, μελλοντικών μελών του Συμβουλίου και ορισμένων από τις κυριότερες χώρες που συμβάλλουν με στρατεύματα», εξηγούν οι συντάκτες της ανακοίνωσης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα διεξαγάγει σήμερα, έπειτα από αίτημα του Κιέβου και της Μόσχας, επείγουσα σύνοδο για το περιστατικό που σημειώθηκε χθες ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.
 
 

Φωτογραφία: ΑΡ