Die Welt: «Υποκριτική η στάση Ερντογάν» - «Η Ευρώπη δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα»

Die Welt: «Υποκριτική η στάση Ερντογάν» - «Η Ευρώπη δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα»

«Άξαφνα ο πρόεδρος Ερντογάν εμφανίζεται ως εγγυητής των ελευθεριών. Πίσω όμως από τo 'πλαίσιο μεταρρυθμίσεων' στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο. Η Ευρώπη δεν πρέπει να πέσει στη παγίδα», γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της με τίτλο «Υποκριτική η στάση Ερντογάν», που αναμεταδίδει η DW. 

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δρομολογεί διετές σχέδιο για την ενίσχυση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας της άποψης. Ο τούρκος πρόεδρος ως αγωνιστής υπέρ των ελευθεριών; Ένας αυταρχικός ηγέτης επιστρέφει στο δρόμο της δημοκρατίας; Το πιθανότερο είναι πως ο Ταγίπ Ερντογάν υποκρίνεται». 

Ποιοι είναι ωστόσο οι λόγοι που ωθούν τον τούρκο πρόεδρο σε αυτό το βήμα, διερωτάται η εφημερίδα: «Πρώτον: Σε τρεις εβδομάδες οι Eυρωπαίοι ηγέτες θα ασχοληθούν και πάλι με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Και ο Ερντογάν ενδιαφέρεται για τη βελτίωση του κλίματος πριν τη σύνοδο. Από τα τέλη του 2020 προσπαθεί να προσεγγίσει και πάλι τους Ευρωπαίους. Ακόμα και με την Αθήνα βρίσκεται σε διάλογο. Μόλις μερικούς μήνες νωρίτερα η ελληνοτουρκική διένεξη παραλίγο να οδηγούσε σε στρατιωτική σύρραξη. Κάτι τέτοιο όμως θα προκαλούσε σκληρές οικονομικές κυρώσεις από ευρωπαϊκής πλευράς, οι οποίες δεν θα συνέφεραν σε καμία περίπτωση τον Ταγίπ Ερντογάν.