Die Welt: Ο νέος «Πόλεμος των Άστρων»

Die Welt: Ο νέος «Πόλεμος των Άστρων»

«Ένα νέο, παγκόσμιο κυνηγητό των εξοπλισμών άρχισε στο διάστημα. Η Γαλλία προετοιμάζεται τώρα για μια σύγκρουση στο διάστημα - και σχεδιάζει να αναπτύξει αντί-δορυφορικά όπλα λέιζερ» γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt η οποία αναδεικνύει την καινούργια κούρσα διαστημικών εξοπλισμών μεταξύ των μεγάλων χωρών ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία

Σύμφωνα με την Die Welt «το νέο στρατηγικό διαστημικό δόγμα της Γαλλίας εμπεριέχει την ικανότητά της να υπερασπίζεται τον εαυτό της στο διάστημα και από το διάστημα» και σημειώνει πως ήδη από την 14η Ιουλίου, ημέρα της Εθνικής Επετείου της χώρας ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει μια διαστημική διοίκηση στο πλαίσιο της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Για να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη και την ενίσχυση των διαστημικών δυνατοτήτων μας, θα ιδρύσουμε μια μεγάλη διαστημική διοίκηση τον επόμενο Σεπτέμβριο» στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας που «θα γίνει Πολεμική και Διαστημική Αεροπορία» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η εφημερίδα μεταφέρει δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί, βάσει των οποίων η χώρα θα αναπτύξει αντι-δορυφορικά όπλα λέιζερ, τα οποία θα χρησιμοποιούνται μόνο για αυτοάμυνα και σημειώνει πως υπάρχει νευρικότητα παγκοσμίως «με τους ειδικούς του διαστήματος στην κάθε χώρα να αναζητούν λύσεις για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών εναντίον των δορυφόρων τους - είτε μετά από έκρηξη, είτε με ηλεκτρονικές επιθέσεις».

Η Φλοράνς Παρλί υπενθυμίζει ότι το 2017 ένας ρωσικός κατασκοπευτικός δορυφόρος "Luch/Olymp" είχε πλησιάσει πολύ κοντά τον γαλλο-ιταλικό στρατιωτικό δορυφόρο επικοινωνίας "Athena-Fidus" και πως θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι «οι Ρώσοι προσπαθούν να παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες μας», για να το χαρακτηρίσει εν συνεχεία «όχι μόνο αγενές, αλλά και πράξη κατασκοπείας»

Με δεδομένο όμως ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει έλεγχος των όπλων στο διάστημα, όλο και περισσότεροι ειδικοί αναφέρουν προκλήσεις στο διάστημα.  Ο Τόρμπεν Σουλτς, εμπειρογνώμονας στον τομέα των εξοπλισμών στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων DGAP) θεωρεί ότι η ανακοίνωση της Γαλλίας συνιστά ένα "δραματικό βήμα", αλλά θα πρέπει επίσης να συζητηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η Γαλλία πρόκειται να αυξήσει το διαστημικό προϋπολογισμό της κατά 700 εκατομμύρια ευρώ στα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας, ενώ αποτελεί και το πρώτο βήμα μιας ευρωπαϊκής χώρας προς την κατεύθυνση δημιουργίας των αντι-δορυφορικών όπλων. Να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμη ακολουθήσει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν επίσης να επενδύσουν πολλά δισεκατομμύρια στην "διαστημική διοίκηση" και στόχος τους είναι να δημιουργηθεί μια «διαστημική δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών» ως έκτη αμερικανική στρατιωτική δύναμη μέχρι το τέλος του 2020, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2018.

Οι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά - είτε στρατιωτικοί είτε εμπορικοί - αποτελούν σημαντικούς κόμβους για τις τηλεπικοινωνίες, την πλοήγηση αλλά και την παρακολούθηση και την έγκαιρη προειδοποίηση στρατιωτικών κινήσεων.

Στην νέα εποχή της ψηφιοποίησης, οι δορυφόροι αποτελούν μέρος της κρίσιμης υποδομής μιας χώρας και το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ότι περιφέρονται σχεδόν απροστάτευτοι στο διάστημα - και μπορούν εύκολα να απενεργοποιηθούν.

Εκτός από τις ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία διευρύνουν επίσης τις δυνατότητές τους για διαστημικούς πολέμους, ενώ οι τακτικές τους οδηγούν στη επικίνδυνων δημιουργία «διαστημικών σκουπιδιών»

Τον περασμένο Μάρτιο, η Ινδία εξουδετέρωσε έναν δικό της δορυφόρο σε ύψος 300 χιλιομέτρων για να επιδείξει τα αντι-δορυφορικά της όπλα σε όλο τον κόσμο. Οι Κινέζοι ανατίναξαν τον δορυφόρο τους "Fengyun-1C", δημιουργώντας πάνω από 40.000 επικίνδυνα θραύσματα σε τροχιά. Περίπου 20.000 αντικείμενα, μεγαλύτερα από δέκα εκατοστά, κινούνται γύρω από τη γη με μέση ταχύτητα 25.000 χιλιομέτρων. Υπάρχουν επίσης 700.000 μικρότερα αντικείμενα που είναι λίγο μεγαλύτερα από τρία εκατοστά.