Die Welt: Μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία σχεδιάζει ο Ερντογάν

Die Welt: Μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία σχεδιάζει ο Ερντογάν

Στις διπλωματικές και στρατιωτικές κινήσεις του πρόεδρου της Τουρκίας, τις οποίες χαρακτηρίζει ως ριψοκίνδυνες που επιδιώκουν να ικανοποιήσουν τα όνειρά του να επεκτείνει την τουρκική σφαίρα επιρροής στα εδάφη που κάποτε αποτελούσε την οθωμανική αυτοκρατορία, αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις με τη Λιβύη.

Στο δημοσίευμα, αφού γίνεται ανασκόπηση στις μέχρι σήμερα ενέργειας της Τουρκίας, «να παραβιάσει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, στέλνοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και παρέχοντας κρίσιμες πληροφορίες για τις κινήσεις των αντιπάλων στον πρόεδρο της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σαράτζ», η Die Welt ερμηνεύει τις εξελίξεις ως προσπάθειες του Ερντογάν «να μετατρέψει την Τουρκία σε μια νέα μεγάλη νεο-οθωμανική αυτοκρατορία».

Υπενθυμίζει ότι τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται ήδη στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία και στο εμιράτο του Κατάρ, τις δηλώσεις του Ερντογάν ότι είναι έτοιμος να στείλει στρατό στη Λιβύη, αν του ζητηθεί. 

Σημειώνει πως με η συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Τουρκίας - Λιβύης έγινε αφού «η λιβυκή πλευρά παραχώρησε στο πλαίσιο της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας στις τουρκικές δυνάμεις το δικαίωμα παρουσίας και στο λιβυκό κομμάτι της Μεσογείου». «Η Τουρκία δεσμεύτηκε να στηρίξει την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Σαράτζ», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο υπέρ της Άγκυρας και εις βάρος της Ελλάδας, σημειώνει η Die Welt και προσθέτει «υπό την προϋπόθεση ότι θα καταφέρει η Τουρκία να επιβάλει το περιεχόμενό της». «Αν το δει κανείς στον χάρτη, καθίσταται σαφές πόσο εκτεταμένα προσδιορίζει η Τουρκία την ΑΟΖ της», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει ότι ο Ερντογάν υλοποιεί ένα σχέδιο επέκτασης της τουρκικής ισχύος σε ολόκληρη την περιοχή, της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας, δηλαδή σε μια περιοχή που περιλαμβάνει ολόκληρη την Εγγύς Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική καθώς και τα δυτικά Βαλκάνια.