Die Welt: H Μέρκελ αποφάσισε ότι ο επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών πρέπει να φύγει

Die Welt: H Μέρκελ αποφάσισε ότι ο επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών πρέπει να φύγει

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε ότι ο αρχηγός της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών πρέπει να φύγει από την θέση του γιατί πιστεύει εμπλέκεται ενεργά στην πολιτική, ανέφερε η εφημερίδα Die Welt επικαλούμενη πηγές του κυβερνητικού συνασπισμού. Από την πλευρά της ωστόσο, η Καγκελαρία αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μάασεν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild, στις οποίες εμφανιζόταν να αμφιβάλει για τη γνησιότητα βίντεο που κυκλοφόρησε αμέσως μετά τα γεγονότα της 26ης Αυγούστου στην ανατολικογερμανική πόλη του Κέμνιτς. Στη συνέχεια ωστόσο, με επιστολή του προς τον πολιτικό του προϊστάμενο, Χορστ Ζεεχόφερ, ο Μάασεν παραδέχθηκε ότι το βίντεο είναι γνήσιο υποστηρίζοντας ότι τα σχόλιά του διαστρεβλώθηκαν.

Πέραν αυτών όμως, θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε και η αποκάλυψη ότι ο κ.Μάασεν, διέρρευσε ευαίσθητα δεδομένα προς το ακροδεξιό AfD από έκθεση της BfV προτού αυτή δοθεί στη δημοσιότητα. Το γεγονός επιβεβαίωσε ο βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Στέφαν Μπράντερ, ο οποίος, μιλώντας στο ARD, δήλωσε ότι ο κ.Μάασεν του έδωσε στοιχεία σε μία κατ'' ιδίαν συνάντηση που είχαν στις 13 Ιουνίου, πέντε εβδομάδες προτού δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση.

Το συγκυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ζητά μετ'' επιτάσεως την παραίτηση του κ.Μάασεν. «Για την ηγεσία του SPD είναι απολύτως σαφές ότι πρέπει να απομακρυνθεί. Η Αν. Μέρκελ πρέπει να δράσει άμεσα», δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος. 

Με φόντο τα παραπάνω, οι κυβερνητικοί εταίροι αναμένεται να συναντηθούν μέσα στην εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν εκ νέου το θέμα του Μάασεν. 

AP Photo