Διαθέτει δισ. δολάρια για την παραγωγή εμβολίων κατά του κορονοϊού
Μπίλ Γκέιτς

Διαθέτει δισ. δολάρια για την παραγωγή εμβολίων κατά του κορονοϊού

Ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς δήλωσε ότι το ίδρυμά του «Bill and Melinda Gates Foundation» θα δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή εργοστασίων που θα παράγουν εμβόλια για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς, που είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, δήλωσε ότι το Ίδρυμα του θα συνεργαστεί με επτά ερευνητικές ομάδες ενός πιθανού εμβολίου για την κατασκευή αυτών των εργοστασίων. 

«Τα πρώτα χρήματά μας μπορούν να επιταχύνουν τα πράγματα», δήλωσε ο Γκέιτς στο τηλεοπτικό πρόγραμμα The Daily Show και σημείωσε ότι «αν και θα καταλήξουμε να πιάσουμε το πολύ δύο από αυτούς, θα χρηματοδοτήσουμε εργοστάσια και για τα επτά, ακριβώς για να μην χάνουμε χρόνο λέγοντας ποια εμβόλια δουλεύουν και στη συνέχεια κατασκευάσουμε το εργοστάσιο».

Όπως τόνισε «θα είναι μερικά δισεκατομμύρια δολάρια που θα σπαταλήσουμε στην κατασκευή δομών που δεν επιλέγονται επειδή κάποιες άλλες είναι καλύτερες. Αλλά μερικά δισεκατομμύρια σε αυτή την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, όπου υπάρχουν τρισεκατομμύρια δολάρια, που χάνονται στην παγκόσμια οικονομία, αξίζουν τον κόπο».

Τον Μάρτιο, το ίδρυμα ανακοίνωσε προσπάθεια ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων για τον εντοπισμό και την ανάπτυξη θεραπειών για το Covid-19.

Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποίησε ακόμα ότι τα μέτρα κοινωνικής απόστασης θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου «εμβολιαστεί ο κόσμος», πράγμα που σημαίνει ότι η ικανότητα παρασκευής ενός εμβολίου πρέπει να δημιουργηθεί ταυτόχρονα με την ανάπτυξή του.

Πρόσθεσε, δε, ότι όσο δεν υπάρχει εμβόλιο «οι αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο από τις ανεπτυγμένες, καθώς είναι ακόμα πιο δύσκολο για εκείνες να επιβάλλουν τα έκτακτα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και απαγόρευσης».