Διαψεύδει η Κίνα τους «ανεύθυνους ισχυρισμούς» ότι ακύρωσε τις συνομιλίες με ΗΠΑ

Πέμπτη 04 Οκτωβρίου 2018, 08:13 - Τελευταία ενημέρωση: 08:13
-A +A
Διαψεύδει η Κίνα τους «ανεύθυνους ισχυρισμούς» ότι ακύρωσε τις συνομιλίες με ΗΠΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επέκρινε την κυβέρνηση των ΗΠΑ διότι αξιωματούχος της υπονόησε ότι το Πεκίνο ήταν αυτό που αποφάσισε να ακυρωθούν διμερείς συνομιλίες για ζητήματα ασφαλείας που ήταν προγραμματισμένο να γίνουν εντός του μήνα, εξέλιξη ενδεικτική του πόσο έχει επιδεινώσει τη διμερή σχέση η σύγκρουση για το εμπόριο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της υφηλίου.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ επισήμανε σε ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης πως ο ισχυρισμός αμερικανού αξιωματούχου ότι το Πεκίνο αποφάσισε να αναβληθούν οι συνομιλίες «παραποιεί εντελώς τα γεγονότα, έχει άδηλα κίνητρα και είναι εντελώς ανεύθυνος».

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς την Κυριακή πως η Κίνα ακύρωσε μια συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις που είχε προγραμματιστεί να γίνει τον Οκτώβριο.

«Η Κίνα είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένη με αυτό. Το γεγονός είναι ότι οι ΗΠΑ πριν από λίγες ημέρες ενημέρωσαν την Κίνα ότι ήθελαν να αναβληθεί ο δεύτερος γύρος» των συνομιλιών, ανέφερε η Χουά.

«Ζητούμε από όποιον τον αφορά να σταματήσει αυτού του είδους τη συμπεριφορά, να δημιουργεί θέμα εκ του μηδενός και να διαδίδει φήμες», πρόσθεσε η ίδια.

Το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον έχουν εμπλακεί σε έναν ολοένα ευρύτερο εμπορικό πόλεμο και η ένταση ανάμεσά τους απειλεί πλέον να επεκταθεί πέρα από τα όρια του εμπορίου.

Ο λεγόμενος Διάλογος ΗΠΑ-Κίνας για τη Διπλωματία και την Ασφάλεια, που είχε αρχίσει στην Ουάσινγκτον πέρυσι, επρόκειτο να επαναληφθεί εντός του μήνα, με τη συμμετοχή του Μάτις και του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Η κυβέρνηση της Κίνας γνωστοποίησε όμως την Τρίτη ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ αναβλήθηκαν κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ουάσινγκτον.

Το Ρόιτερς μετέδωσε προ ημερών, επικαλούμενο ενημερωμένες πηγές, ότι είναι πιθανό να ακυρωθούν διάφορες διμερείς συναντήσεις εξαιτίας της αυξανόμενης έντασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα