Διαπραγματεύσεις Μόσχας - Ριάντ για την απόκτηση πυραύλων S-400

Διαπραγματεύσεις Μόσχας - Ριάντ για την απόκτηση πυραύλων S-400

Η Σαουδική Αραβία καθίσταται μία ακόμη που φέρεται να συζητά με τη Μόσχα την απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, καθώς οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία με κοινά αποδεκτούς όρους, 

«Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν μία συμφωνία το 2017 για την παράδοση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 Triumph. Την περίοδο αυτή, συζητάμε με τους συνεργάτες μας, αμοιβαία αποδεκτούς όρους, για την υλοποίηση της συμφωνίας», δήλωσε η Μαρία Βορόμπγεβα, εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Στρατιωτική και Τεχνική Συνεργασία.

Η Σαουδική Αραβία βασίζεται για την αντιαεροπορική της άμυνα στο αμερικανικό σύστημα Patriot. Ωστόσο μετά τις πρόσφατες επιθέσεις με drones στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Saudi Aramco είχε αναπτυχθεί έντονη δυσαρέσκεια τόσο για την ανικανότητα του συστήματος να εντοπίσει έγκαιρα τα drones όσο και για την αποτυχία να τα αναχαιτίσει.

Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, δεν είχε χάσει την ευκαιρία να εκθειάσει τις δυνατότητες των S-400 προτρέποντας το Ριάντ να αποκτήσει το ρωσικό σύστημα για να προστατεύσει με ασφάλεια τις υποδομές της.