Διαγραφή χρεών για 70 φτωχές χώρες ζητούν 300 διεθνείς προσωπικότητες

Διαγραφή χρεών για 70 φτωχές χώρες ζητούν 300 διεθνείς προσωπικότητες

Την εκτεταμένη διαγραφή χρέους για περισσότερες από 70 φτωχές χώρες του κόσμου, ζητούν με κοινή επιστολή τους προς τους επικεφαλής του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας,  300 προσωπικότητες από δώδεκα χώρες με επικεφαλής τον πρώην Δημοκρατικό υποψήφιο Μπέρνι Σάντερς.

Στην επιστολή τους προς τους επικεφαλής του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και Ντέιβιντ Μάλπας αντίστοιχα, οι υπογράφοντες καλούν τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο «εκτεταμένης διαγραφής χρέους» για περισσότερες από 70 από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Στην επιστολή επισημαίνεται επίσης η ανάγκη να δοθεί ισχυρή δημοσιονομική ώθηση για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας. Την επιστολή υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής, Κάρλος Μένεμ και ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Ντάρμπιν.

Στην επιστολή τονίζεται ότι «οι ευάλωτες κοινότητες που δεν διαθέτουν τους πόρους και τα προνόμια για να υιοθετήσουν επαρκή μέτρα για τη δημόσια υγεία, θα αντιμετωπίσουν τελικά το δυσανάλογο βάρος του κορονοϊού». Προστίθεται ότι «αυτή η ζημιά σημαίνει ότι οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, οι χρηματοπιστωτικές αγορές και άλλα διασυνδεδεμένα χρηματιστήρια θα συνεχίσουν να διαταράσσονται και να αποσταθεροποιούνται».

Μεταξύ των προσωπικοτήτων που υπογράφουν το κείμενο είναι και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

AP Photo/Patrick Semansky