8ος χρόνος, ημέρα 2280η
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

Διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν για δεύτερη μέρα - 30 συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη

Διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν για δεύτερη μέρα - 30 συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη

Διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη μέρα σήμερα Τετάρτη στην Τουρκία, μετά την υποτίμηση ρεκόρ της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Οι πολίτες διαμαρτύρονται για την κακή πορεία της οικονομίας, καθώς και για το υψηλό κόστος ζωής, ενώ ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης. Σε 30 συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την Cumhuriyet, πορείες πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις.

Απαγόρευση διαδήλωσης

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης έχουν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα.

Η διαδήλωση είχε απαγορευτεί από τις αρχές. Περίπου 250 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, στη συνοικία του Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κυβέρνηση, παραιτήσου» και «Δεν τα βγάζουμε πέρα».

Οι αστυνομικοί διέλυσαν το πλήθος και συνέλαβαν τουλάχιστον τριάντα άτομα, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Βουτιά 22% σε μία εβδομάδα

Η ιστορική πτώση της λίρας κατά 15% την Τρίτη προκάλεσε όλεθρο στις τιμές, ανέφερε το Reuters και έχει παγώσει το εμπόριο, ενώ κανένα δάνειο δεν χορηγείται από τις τράπεζες, λόγω της αβεβαιότητας για την ισοτιμία.

Χάος έχει επικρατήσει και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, με κολοσσούς της τεχνολογίας όπως η Apple να σταματούν τη διάθεση προϊόντων τους.

Το νόμισμα υποχώρησε προς το χαμηλό ρεκόρ του, εν μέσω ανησυχιών για ευρύτερες επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε τις πρόσφατες απότομες μειώσεις των επιτοκίων παρά τις εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αντιστροφή.

Η λίρα έχει χάσει το 43% της αξίας της φέτος και πάνω από 22% μόνο από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Σε όλη τη χώρα, οργισμένοι και απελπισμένοι άνθρωποι έκαναν ουρά στα βενζινάδικα, αναμένοντας αύξηση της τιμής των καυσίμων. Νωρίτερα η Ένωση Εργοδοτών Σταθμών Ενέργειας, Πετρελαίου και Αερίου (EPGIS) ανέφερε ότι η τιμή του αερίου μπορεί να αυξηθεί κατά 1,02 λίρα από τα μεσάνυχτα.