Διαδηλώσεις κατά Πούτιν στη Ρωσία

Διαδηλώσεις κατά Πούτιν στη Ρωσία

Κατά της «πολιτικής καταπίεσης» και ζητώντας τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών διαδηλώνουν στους δρόμους της Μόσχας οι Ρώσοι, αψηφώντας την απαγόρευση των αρχών εναντίον των συγκεντρώσεων, αναφέρει το Reuters.

Όπως σημειώνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, παρόμοιες διαδηλώσεις γίνονται σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο στη Μόσχα από τα μέσα Ιουλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό των υποψηφίων της αντιπολίτευσης από τις εκλογές για την ανάδειξη της τοπικής Δούμας, στις 8 Σεπτεμβρίου.

Δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, ενώ δεν έχουν αναφερθεί και συλλήψεις παρά την απαγόρευση, καθώς η αστυνομία δεν προσπάθησε να σταματήσει τους διαδηλωτές, αλλά τους καλούσε να διασκορπιστούν μέσω μεγαφώνων, αναφέρει το δημοσίευμα.

Κάποιοι κρατούσαν πλακάτ ζητώντας την απελευθέρωση των «πολιτικών κρατουμένων» και ακτιβιστών που συνελήφθησαν σε προηγούμενες κινητοποιήσεις. Άλλοι φώναζαν το σύνθημα «Αυτή η πόλη είναι δική μας». Οι διαδηλωτές ζητούν από τους αντιπολιτευόμενους υποψηφίους να κατεβούν στις εκλογές ακόμα και αν εμποδιστούν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

«Πρέπει να δείξουμε στις αρχές που δεν πρόκειται απλά να εγκαταλείψουμε και να αποδεχθούμε το γεγονός ότι αθώοι άνθρωποι φυλακίζονται», ανέφερε μοσχοβίτης στο Reuters που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις.

«Θέλω να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Μοσχοβιτών», είπε η Λιουμπόφ Σόμπολ, σύμμαχος του Ναβάλνι, η οποία την Πέμπτη δέχτηκε την επίθεση αγνώστων έξω από το σπίτι της, που την περιέλουσαν με λάσπη.