Διαβεβαίωσε τον αφγανό ομολόγό για τη συνεχιζόμενη αμερικανική στήριξη
Tζο Μπάιντεν

Διαβεβαίωσε τον αφγανό ομολόγό για τη συνεχιζόμενη αμερικανική στήριξη

Καθώς τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα αποχωρούν από το Αφγανιστάν, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε χθες Παρασκευή τον Αφγανό ομόλογό του Άσραφ Γάνι για τη συνεχιζόμενη διπλωματική και ανθρωπιστική στήριξη των ΗΠΑ, καθώς οι Ταλιμπάν συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους.

Συγκεκριμένα σε τηλεφωνική τους συνομιλία οι δύο πρόεδροι «συμφώνησαν ότι οι τρέχουσες επιχειρήσεις των Ταλιμπάν έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τον ισχυρισμό τους ότι στηρίζουν μια λύση της σύγκρουσης μέσω της διαπραγμάτευσης».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν έχει ανακοινώσει ότι η αμερικανική αποστολή στο Αφγανιστάν θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου.

Εντωμεταξύ, η βία στην εμπόλεμη χώρα έχει αυξηθεί ραγδαία μετά την ανακοίνωση του σχεδίου αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων τον Απρίλιο, με τους Ταλιμπάν να εξαπολύουν πολλές επιθέσεις, να καταλαμβάνουν περιφέρειες και σημαντικά μεθοριακά περάσματα και να περικυκλώνουν ή να πλησιάζουν σε πρωτεύουσες επαρχιών.

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν περίπου τα μισά κέντρα των περιφερειών του Αφγανιστάν, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ανώτερος Αμερικανός στρατηγός, κάτι που καταδεικνύει τη γρήγορα επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας.

Ο Μπάιντεν δήλωσε στον Γάνι ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δεσμευμένες στο Αφγανιστάν σε διπλωματικό επίπεδο «στηρίζοντας μια βιώσιμη και δίκαιη πολιτική λύση», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Αξίζει να επισημανθεί ότι παράλληλα οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να απομακρύνουν από τη χώρα χιλιάδες Αφγανούς που έχουν ζητήσει να τους χορηγηθεί ειδική βίζα, καθώς κινδυνεύουν από τα αντίποινα των ανταρτών επειδή εργάζονταν για την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι αποδέσμευσε ποσό περίπου εκατό δισεκ. δολαρίων για να αντιμετωπιστούν επείγουσες ανάγκες που συνδέονται με τις ροές προσφύγων και μεταναστών εξαιτίας της κρίσης στο Αφγανιστάν.

Υπογραμμίζεται ότι πολλοί Αφγανοί, κυρίως γυναίκες και κορίτσια που είχαν δει τα δικαιώματά τους να περιορίζονται υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν, όπως και μέλη εθνοτικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τη γρήγορη προέλαση των ανταρτών.

Οι πρώτοι Αφγανοί που θα απομακρυνθούν από τη χώρα μαζί με τις οικογένειές τους αναμένεται να μεταφερθούν στο τέλος του μήνα στο Φορτ Λι, μια αμερικανική στρατιωτική βάση στη Βιρτζίνια, όπου θα περιμένουν την τελική έγκριση της βίζας τους.

Έως και 2.500 Αφγανοί ενδέχεται να μεταφερθούν στη στρατιωτική αυτή βάση, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Πεντάγωνο.

Ανησυχία για την Πολεμική Αεροπορία

Στο μεταξύ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου αντιπροσωπεία Αφγανών βουλευτών ζήτησε από τις ΗΠΑ να λάβουν άμεσα μέτρα για να βοηθήσουν στη συντήρηση των αφγανικών πολεμικών αεροσκαφών και να προσφέρουν επιπλέον πυρομαχικά στην Πολεμική Αεροπορία του Αφγανιστάν.

«Η κατάσταση ασφαλείας είναι καταστροφική», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αφγανός βουλευτής Χάζι Αζμάν Ραχμάνι αναφερόμενος στις επιθέσεις των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ένα τρίτο των 150 αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας του Αφγανιστάν δεν είναι σε θέση να πετάξει, ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε κατευθυνόμενα πυρομαχικά τα οποία μέχρι τώρα προσέφεραν στη χώρα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή πληγμάτων ακριβείας, που περιορίζουν τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.

«Αυτό που μας λένε είναι ότι θα χρειαστεί καιρός (…) μιλάνε για περίπου ένα χρόνο», τόνισε ο Ραχμάνι.

Εξάλλου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας του αφγανικού κοινοβουλίου Μιρ Χάιντερ Αφζάλι, τα πολεμικά αεροσκάφη δεν μπορούν να πετάξουν διότι υπάρχει έλλειψη σε ανταλλακτικά, ενώ εξαιτίας της πανδημίας covid-19 δεν μπορούν να σταλούν στο Αφγανιστάν τεχνικοί από το εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Αποδεσμεύουν 100 εκατ. δολάρια για να αντιμετωπιστούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών από το Αφγανιστάν

Αφγανιστάν: Αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά των Ταλιμπάν