Deutsche Welle: Ιταλός υπουργός κατά αντιρατσιστικού νόμου

Deutsche Welle: Ιταλός υπουργός κατά αντιρατσιστικού νόμου

Πολιτική θύελλα ξέσπασε στην Ιταλία μετά την πρόταση του υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων και στελέχους της Λέγκας Λορέντσο Φοντάνα να καταργηθεί ο νόμος που απαγορεύει τη ρατσιστική προπαγάνδα και δράση.

Πρόκειται για τον «νόμο Μαντσίνο», ο οποίος εγκρίθηκε το 1993 και επέτρεψε τη διάλυση νεοφασιστικών οργανώσεων. Ο Ιταλός υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Λορέντσο Φοντάνα, ο οποίος πρόσφατα εξαπέλυσε επίθεση κατά των ομοφυλόφιλων ζευγαριών με παιδιά, θεωρεί ότι στην πραγματικότητα ο νόμος αυτός ευνοεί την προπαγάνδα κατά των Ιταλών. Ως εκ τούτου προτείνει την κατάργησή του.

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες και σε υψηλούς τόνους. Η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος τόνισε ότι «το μόνο που πρέπει να καταργηθεί είναι αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση». Η δε Εβραϊκή Κοινότητα υπογράμμισε ότι η ιταλική δημοκρατία βασίζεται στην καταπολέμηση του φασισμού.

Ο υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκας Ματτέο Σαλβίνι αρχικά δήλωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση κατάργησης. Στην συνέχεια όμως, πρόσθεσε ότι «δεν είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Τα συγκυβερνώντα Πέντε Αστέρια αποφάσισαν  να πάρουν σαφείς  αποστάσεις. Ο υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο είπε ότι «ο συγκεκριμένος νόμος πρέπει να μείνει ως έχει» και ότι «το περιεχόμενό του δεν τίθεται υπό συζήτηση». Ο δε πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ξεκαθάρισε ότι «κάθε νόμος που επιτρέπει την καταπολέμηση της βίας και των διακρίσεων είναι ιδιαίτερα πολύτιμος».

Προς το παρόν, η προσπάθεια του υπουργού της Λέγκας δεν φαίνεται να βρίσκει την αναγκαία πολιτική στήριξη. Αλλά η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι στην πραγματικότητα με την κίνηση αυτή ο υπουργός της Λέγκα προσπάθησε να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα του νεοφασιστικού πολιτικού κινήματος Kάζα Πάουντ, προσθέτοντας ότι δεν είναι τυχαίο πως και το ακροδεξιό πολιτικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας στήριξε αμέσως την πρόταση του υπουργού αρμόδιου για τις Οικογενειακές Υποθέσεις.

Το κόμμα του Ματτέο Σαλβίνι φαίνεται να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την εκλογική συμμαχία με την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ότι άρχισε να κοιτάζει πολύ… δεξιότερα.