Deutsche Welle: Αυξήθηκαν στους 18 οι τραυματίες από τις διαδηλώσεις στο Κέμνιτς

Deutsche Welle: Αυξήθηκαν στους 18 οι τραυματίες από τις διαδηλώσεις στο Κέμνιτς

Στις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις των ακροδεξιών και ξενοφοβικών οργανώσεων το Σάββατο συμμετείχαν, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές του Κέμνιτς, 4500 άτομα. Άλλα 4000 άτομα συμμετείχαν σε εκδηλώσεις των αντιναζιστικών οργανώσεων, στις οποίες παραβρέθηκαν και πολιτικοί των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke).

Σύμφωνα με την αστυνομία του Κέμνιτς τραυματίστηκαν τουλάχιστον 18 άτομα, μεταξύ αυτών τρεις αστυνομικοί, ενώ σημειώθηκαν 27 ποινικά αδικήματα, όπως σωματική βλάβη και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Παρά την ένταση που επικράτησε καθ'' όλη τη διάρκεια της ημέρας ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα των διαδηλωτών, οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν μεγαλύτερα έκτροπα. Στο Κέμνιτς είχαν συγκεντρωθεί 1800 αστυνομικοί απ'' όλη την Γερμανία.

Πάντως η ένταση που επικρατεί στην ανατολικογερμανική πόλη μετά τον θάνατο ενός Γερμανού σε συμπλοκή με ξένους, την περασμένη Κυριακή, δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται. Για σήμερα έχουν ανακοινωθεί δύο συγκεντρώσεις κατά της βίας και του φυλετικού μίσους, ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Στο στόχαστρο της κριτικής οι οπαδοί του AfD

Στο μεταξύ συνεχίζεται η συζήτηση στη Γερμανία για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς. Σε μια έκκληση προς την «σιωπηλή πλειοψηφία» της χώρας ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας καλεί τους γερμανούς πολίτες να συμβάλουν ενεργά στην καταπολέμηση του ρατσισμού και στην υπεράσπιση της δημοκρατίας.

«Στην κοινωνία μας δυστυχώς έχει πάρει διαστάσεις μια χαλαρότητα που θα πρέπει να την ξεπεράσουμε» δηλώνει στην κυριακάτικη Bild. «Θα πρέπει», τονίζει χαρακτηριστικά ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. «Κάποτε να σηκωθούμε από τον καναπέ και να ανοίξουμε το στόμα μας», συμπληρώνει.

Ο δε πρόεδρος της Κ.Ο. των δύο χριστιανικών κομμάτων (CDU/CSU), Φόλκερ Κάουντερ, επιρρίπτει ευθύνες για την κλιμάκωση της ακροδεξιάς βίας στο ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Το κόμμα παρέχει πλέον ανοιχτή στήριξη στην Ακροδεξιά, εκτιμά ο Κάουντερ σε συνέντευξη του στην κυριακάτικη Welt. Απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του AfD ο κ. Κάουντερ τους θέτει το ερώτημα: «Δεν ντρέπεστε να δίνετε σε ένα τέτοιο κόμμα την ψήφο σας;»

Η επίθεση του κ. Κάουντερ συνιστά αλλαγή στάσης. Ως πρόσφατα οι ψηφοφόροι του AfD βρίσκονταν στο απυρόβλητο της κριτικής των άλλων κομμάτων. Στο στόχαστρο βρισκόταν περισσότερο η ηγεσία του AfD. Τώρα, για πρώτη φορά, σημαίνων πολιτικός στοχοποιεί και καθιστά συνυπεύθυνους τους οπαδούς του κόμματος για τις συνέπειες της πολιτικής που ακολουθεί το συγκεκριμένο κόμμα.