Der Spiegel: Μερίδιο 25% στην Lufthansa παίρνει η γερμανική κυβέρνηση

Der Spiegel: Μερίδιο 25% στην Lufthansa παίρνει η γερμανική κυβέρνηση

Το γερμανικό κράτος συμφώνησε να στηρίξει τη Lufthansa με πακέτο διάσωσης ύψους 9 δισ. ευρώ ζητώντας όμως σε αντάλλαγμα την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού στον γερμανικό αερομεταφορέα, δικαίωμα άσκησης βέτο και την τοποθέτηση ενός ή δύο μελών στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, όπως μεταδίδει το περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η κυβέρνηση θα λάβει το μερίδιο 25% συν ένα μερίδιο. Βάση της γερμανικής νομοθεσίας αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να διακόψει τις πρωτοβουλίες στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις της εταιρείας, δίνοντάς της έτσι βέτο για σημαντικές αποφάσεις.

«Ορισμένες αερογραμμές δεν πρόκειται να επιζήσουν χωρίς τη στήριξη του κράτους», δήλωσε προσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa. «Οσο περισσότερο διαρκεί αυτή η κρίση το πιο πιθανό είναι ότι το μέλλον της αεροπλοΐας δεν είναι βιώσιμο χωρίς κρατική βοήθεια» είπε ο επικεφαλής του ομίλου Κάρστεν Σπορ.

Η Lufthansa είχε προειδοποιήσει με επιστολή της προς τους υπαλλήλους ότι τα αποθέματα μετρητών συνέχισαν να συρρικνώνονται. Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του Business Insider η Lufthansa έχανε τις ημέρες του lockdown περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο ανέφερε ότι αναμένεται 300 από τα αεροσκάφη της να παραμείνουν στο έδαφος το 2021, καθώς η ζήτηση για πτήσεις ανακάμπτει αργά, με 200 να παραμένουν εκτός λειτουργίας έως το 2022.