Δεν υπήρξε απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, τονίζει η ιταλική κυβέρνηση

Δεν υπήρξε απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, τονίζει η ιταλική κυβέρνηση

«Δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, διότι ακόμη δεν άρχισε ο επίσημος διάλογος», ανέφεραν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής που απευθύνθηκε χθες βράδυ στον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία από τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, η ιταλική κυβέρνηση στοχεύει σε εποικοδομητικό διάλογο.

Υπενθυμίζεται πως με χθεσινοβραδινό δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της εφημερίδας La Repubblica, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης και σε επιστολή της -την οποία υπογράφουν οι κ.κ. Μοσκοβισί και Ντομπρόβκσις- εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος.

«Με μια πρώτη ανάγνωση το ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αποτελεί σημαντική απόκλιση από την δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε το συμβούλιο της Ε.Ε.», ανέφερε κατά το δημοσίευμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Με μια πρώτη ανάγνωση το ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αποτελεί σημαντική απόκλιση από την δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε το συμβούλιο της Ε.Ε., κάτι που προκαλεί σοβαρή ανησυχία», αναφέρεται στην επιστολή, κατά το δημοσίευμα.

Ζητείται, επίσης, από τις ιταλικές αρχές, «να βεβαιώσουν ότι ο προϋπολογισμός συνάδει με τους κοινούς φορολογικούς κανόνες».

Η αρνητική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά, κυρίως, την σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ, η οποία, για το 2019, προβλέπεται να φτάσει, στο προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης της Ρώμης, το 2,4%.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη επιβεβαιώθηκε ότι το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας το 2019 θα ανέλθει στο 2,4%, με βαθμιαία μείωση κατά τα επόμενα έτη.

Προβλέπεται ότι το σχετικό ποσοστό θα περιοριστεί στο 2,1% το 2020, και στο 1,8% το 2021.