Δεν τα βρήκαν ούτε για κατάπαυση πυρός ούτε για ανθρωπιστικό διάδρομο - Συνεχίζεται η εισβολή
Λαβρόφ - Κουλέμπα

Δεν τα βρήκαν ούτε για κατάπαυση πυρός ούτε για ανθρωπιστικό διάδρομο - Συνεχίζεται η εισβολή

Άκαρπη κατέληξε η συνάντηση του Ουκρανού Υπουργου΄Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αττάλεια της Τουρκίας, για την εξεύρεση λύσης και το σταμάτημα του πολέμου που συνεχίζεται για 15η μέρα.

«Η Ουκρανία πρότεινε 24ωρη εκεχειρία και ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη, για να επιλυθούν επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση», ανέφερε ο Κουλέμπα, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση «και εύκολη και δύσκολη», καθώς όπως σημείωσε: «σ' αυτό γιατί άλλοι αποφασίζουν γι 'αυτά τα ζητήματα στη Ρωσία».

«Έκανα ότι καλύτερο μπορούσα για να βρεθεί λύση στην ανθρωπιστική κρίση. Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι τραγική αυτή τη στιγμή. Στόχος ήταν να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για να φύγουν οι πολίτες, αλλά και να μεταφερθεί βοήθεια στην πόλη. Ωστόσο ο Λαβρόφ δεν μπορούσε να δεσμευθεί. Δεν υπήρξε πρόοδος στο θέμα», συμπλήρωσε διατυπώνοντας τη λύπη του για την απουσία προόδου.

Ο Κουλέμπα ανέφερε ότι με τον Λαβρόφ αποφάσισαν να «συνεχίσουν τις συνομιλίες τους σε αυτό το σχήμα». «Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Θα είμαι έτοιμος για οποιαδήποτε συνάντηση ξανά, αν υπάρχουν προοπτικές για μια συζήτηση που μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις. Σκοπός είναι να σταματήσει η τραγωδία, ο πόλεμος στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας σημείωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να αναζητήσει ισορροπημένες διπλωματικές λύσεις, αλλά και ότι η χώρα δεν πρόκειται να παραδοθεί και είναι αποφασισμένη να αμυνθεί. «Η Ουκρανία δεν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο εάν η χώρα που ξεκίνησε την επίθεση δεν επιθυμεί να το κάνει», είπε ο Κουλέμπα.

Σημείωσε, επίσης ότι φαίνεται πως η Ρωσία θα συνεχίσει την επίθεσή της και ότι επιδιώκει παράδοση του Κιέβου, πράγμα το οποίο δεν θα πάρει. Ο Κουλέμπα πρόσθεσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις περιοχές ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και ότι είπε στον Ρώσο ομόλογό του πως η Ουκρανία δεν είχε θέματα με την πυρηνική ασφάλεια προτού εισβάλει η Ρωσία, αφότου ο Λαβρόφ ήγειρε το θέμα αυτό κατά τις συνομιλίες τους.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση υπενθύμισε στην Ουκρανία ότι η Ρωσία έχει ήδη παρουσιάσει τις προτάσεις της και πως περιμένει την απάντησή της.

Εν συνεχεία υποστήριξε ότι όλες οι συμφωνίες για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους παραμένουν σε ισχύ και τηρούνται, ενώ τόνισε πως η Ρωσία θέλει μία ολοκληρωμένη λύση για την Ουκρανία και θα τα κάνει τα πάντα για την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο, υπογραμμίζοντας πως στο πλαίσιο αυτό «θέλουμε την Ουκρανία ουδέτερη».

«Δεν θέλουμε στρατικοποίηση της Ουκρανίας και να έχουμε δίπλα μας μια χώρα που ελέγχεται από τους ναζί» δήλωσε ο Λαβρόφ ισχυριζόμενος ότι η Ουκρανία εξελίχθηκε σε δυτικό φερέφωνο. Είπε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και ότι η Ρωσία θα βγει από την κρίση με ανανεωμένες απόψεις για τον κόσμο και χωρίς ψευδαισθήσεις για τη Δύση.

Η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα στο θέμα της Ουκρανίας, είπε και πρόσθεσε ότι η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εκεί προχωρά βάσει σχεδίου, ωστόσο τόνισε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο στη Λευκορωσία. «Η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο υφιστάμενο ρωσοουκρανικό πλαίσιο στη Λευκορωσία», εκτίμησε.

Εν συνεχεία κατηγόρησε την ΕΕ ότι ενθαρρύνει την προμήθεια θανατηφόρων όπλων από την Ουκρανία, ενώ χαρακτήρισε αξιολύπητες και ψέμα τις αναφορές για θύματα στο νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το νοσοκομείο μετά την κατάληψή του από ένα εθνικιστικό ουκρανικό τάγμα, το οποίο το χρησιμοποιούσε ως βάση του, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρχαν ασθενείς σε αυτό.

Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί", διαβεβαίωσε ο Λαβρόφ, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη.

Ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ ανέπτυξαν βιολογικά προγράμματα στην περίμετρο της Ρωσίας και απευθυνόμενος σε όσους προμηθεύουν με όπλα και μισθοφόρους, όπως είπε, την Ουκρανία, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι φέρουν ευθύνη για τις ενέργειές τους», αποδίδοντας ως υπαίτια της ουκρανορωσικής σύγκρουσης στη Δύση.

Τέλος,  μεταξύ άλλων, ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να γίνει συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι απλά και μόνο για να γίνει», προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει μία βάση για να γίνει αυτή η συνάντηση.

Πεσκόφ: Το Kίεβο συνεχώς προτείνει συνάντηση Πούτιν - Ζελένκσι

«Το Κίεβο μας κάνει συνεχώς πρόταση» για συνομιλίες μεταξύ Πούτιν - Ζελένσκι ανέφερε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι «ας περιμένουμε τα αποτελέσματα και να δούμε σε τι θα συμφωνήσουν» όταν ρωτήθηκε εάν είναι δυνατή μια συνάντηση ανώτατου επιπέδου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τι στιγμή οι συνομιλίες γίνονται μεταξύ του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών και του Ρώσου ομολόγου του στην Τουρκία και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απόφαση. 

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα ζητήσει πληροφορίες από τον ρωσικό στρατό αφού η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βομβάρδισε ένα νοσοκομείο παίδων στην πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη.

«Σίγουρα θα ρωτήσουμε τον στρατό μας, γιατί εσείς και εγώ δεν έχουμε σαφείς πληροφορίες για το τι συνέβη εκεί», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε μια ενημέρωση. «Και ο στρατός είναι πολύ πιθανό να δώσει κάποιες πληροφορίες».

Οι προσδοκίες που δεν επαληθεύτηκαν

Επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση αυτού του επιπέδου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με Τούρκο διπλωμάτη, λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση στόχος των συνομιλιών είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

Πριν την έναρξη της τριμερούς συνάντησης, ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε ξεχωριστά με τον Ρώσο και τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι είχαν φθάσει χθες Τετάρτη το βράδυ στην Αττάλεια και διαμένουν σε διαφορετικά ξενοδοχεία. Αρχικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με έναν χαμογελαστό Κουλέμπα, τον οποίο χαιρέτισε αγκαλιάζοντάς τον. Ο Λαβρόφ αντίθετα εμφανίστηκε βλοσυρός.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έχει εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς την Τουρκία, θα επέμενε σε «τρία σημεία κλειδιά» στη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου του: «Άμεση κατάπαυση του πυρός, βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Μαριούπολη, τη Χάρκιβ, τη Σούμι, τη Βολνοβάχα και άλλες ουκρανικές πόλεις, απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας».

Πριν την αναχώρησή του ο Κουλέμπα είχε αναφέρει σε βίντεο που είχε αναρτήσει στο Facebook ότι έχει «περιορισμένες» προσδοκίες από τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ διότι η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει σφοδρά και να πολιορκεί μεγάλες πόλεις στην Ουκρανία.

«Είναι σημαντικό ότι οι δύο υπουργοί δέχθηκαν να συναντηθούν στην Τουρκία αντί για αλλού», επεσήμανε Τούρκος διπλωμάτης στο AFP. «Η Τουρκία ελπίζει πάνω απ? όλα να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν την Τετάρτη να κηρυχθεί ξανά κατάπαυση του πυρός για δώδεκα ώρες σε σειρά λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων, για να απομακρυνθούν οι άμαχοι. Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε άλλωστε πρόσφατα μιλώντας στο CNN τον Ρώσο ομόλογό του «σύγχρονο Ρίμπεντροπ», αναφερόμενος στον υπουργό του καθεστώτος του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τους δύο υπουργούς θα συναντήσει επίσης αργότερα σήμερα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενόψει των συνομιλιών με σκοπό να «υπάρξει πρόοδος στο επείγον ζήτημα της ασφάλειας» των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ενημέρωσε μέσω Twitter ο Ραφαέλ Γκρόσι.

Οι συνομιλίες στην Αττάλεια καταγράφονται αφού η Ρωσία διαπίστωσε χθες «πρόοδο» στις συνομιλίες της με την Ουκρανία στα σύνορα με τη Λευκορωσία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ρωσικής διπλωματίας. Η Μαρία Ζαχάροβα επανέλαβε εξάλλου ότι η Μόσχα δεν επιδιώκει «ανατροπή της κυβέρνησης» της Ουκρανίας.

Αρκετοί αναλυτές διατηρούν πάντως τις επιφυλάξεις τους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, εν μέσω του πολέμου που ήδη μετέτρεψε πάνω από δύο εκατομμύρια Ουκρανούς σε πρόσφυγες.

«Δεν αναμένεται κάποια άμεση επιτυχία» προέβλεψαν οι αναλυτές

«Κάθε προσπάθεια μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν πιστεύω πως πρέπει να περιμένουμε κάποια άμεση επιτυχία» στις διαπραγματεύσεις των Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, δηλώνει ο Άαρον Στάιν, διευθυντής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή στο Foreign Policy Research Institute.

«Για να καταλήξουν σε συμφωνία, τα δύο μέρη θα χρειαστεί να κάνουν οδυνηρούς συμβιβασμούς», προειδοποιεί ο Μπερκ Έσεν του γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας.

Ο κ. Ερντογάν μπορεί να καυχιέται ότι μπόρεσε να οργανώσει αυτή τη συνάντηση «σε ουδέτερο έδαφος», σημειώνει ο Σονέρ Καγκαπτάι, ερευνητής του Washington Institute, αν και ομολογεί πως θα του προκαλούσε «αληθινή έκπληξη» εάν επιτυγχανόταν οποιαδήποτε συμφωνία στην Αττάλεια.

Υπενθύμισε πως και άλλοι ηγέτες ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης, ανάμεσά τους ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, χωρίς το παραμικρό απτό αποτέλεσμα προς το παρόν.

Η Άγκυρα από το ξέσπασμα της κρίσης τηρεί πολύ λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη και κατάφερε να κρατήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.

«Δεν εγκαταλείπουμε ούτε το Κίεβο, ούτε τη Μόσχα» και δεν «υπαναχωρούμε όσον αφορά τα συμφέροντα της Τουρκίας», συνόψιζε ο κ. Ερντογάν τις πρώτες ημέρες του πολέμου, καταγγέλλοντας την ίδια ώρα την «απαράδεκτη» εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, δεν έχει ανακοινώσει, όπως οι δυτικές χώρες, κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ διατηρεί ανοικτές τις αεροπορικές και τις θαλάσσιες οδούς.

«Αυτή η ενεργή ουδετερότητα επέτρεψε η Τουρκία να βρεθεί στο επίκεντρο του διπλωματικού παιγνιδιού», εκτιμά ο Μπερκ Έσεν. Όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα της συνάντησης, πρόκειται «για μείζονα διπλωματική επιτυχία» της τουρκικής κυβέρνησης, οι σχέσεις της οποίας με τη Δύση πέρασαν πολλές τρικυμίες τα τελευταία χρόνια, πάντα σύμφωνα με τον Γερμανό αναλυτή.