8ος χρόνος, ημέρα 2434η
Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν: Δεν είναι πλέον συνομιλητής μου ο Μητσοτάκης - Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται με όσους μας βλέπουν ως εχθρούς

Δεν είναι πλέον συνομιλητής μου ο Μητσοτάκης - Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται με όσους μας βλέπουν ως εχθρούς

Νέες βολές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της χώρας μας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν, λέγοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «δεν είναι πια συνομιλητής μου», ασκώντας σκληρή κριτική για το ταξίδι του στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

«O Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου. Γιατί; Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική με σωστό τρόπο. Θα μου μιλήσεις, θα φάμε, θα πιούμε, "ας μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας", θα το υποσχεθείς. Θα περάσουν 15 μέρες μετά, θα πας στις ΗΠΑ, θα μιλήσεις κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τι είναι αυτό; Για το χειροκρότημα πήγε εκεί. Συγγνώμη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με αυτούς. Yπάρχει μόνο ένα πράγμα να κάνουμε. Είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι μαζί μας, αλλά πρέπει να ξέρουν καλά πως θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται με αυτούς που μας βλέπουν ως εχθρό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία επιτέθηκε κατά της Ελλάδας σημειώνοντας ότι «διακόψαμε τις Συνεδριάσεις του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου με την Ελλάδα; Το ανακοινώσαμε αυτό; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει "Ελλάδα, συμμαζέψου". Δεν συμμαζεύτηκες, οπότε καταργήσαμε το Στρατηγικό Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου. Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου από τώρα. Γιατί; Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική με προσωπικό τρόπο».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο λέγοντας ότι «μπροστά σε όλα αυτά είναι εμφανής η στάση τους απέναντι στην Τουρκία. Να τι έκαναν στον Μητσοτάκη τις προάλλες. Στην Αμερική άνοιξαν τις πόρτες της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας και τους έβαλαν να μιλήσουν εκεί. Σε αυτή την ομιλία χειροκρότησαν; Χειροκρότησαν. Μέσα σε αυτά έφεραν πάλι και το θέμα των F16; Το έφεραν».

«Πιστεύουμε ότι δεν επιτρέπεται να χτυπηθεί ξανά ένας μουσουλμάνος. Μας έβαλαν από αυτή την τρύπα μια φορά, δεν θα το ξανακάνουμε. Όσο ο Ταγίπ Ερντογάν είναι επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, δεν μπορούμε να πούμε «ναι» στην είσοδο χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία στο ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε.

Συνέδεσε εκ νέου το βέτο κατά της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να επαναλάβουμε το λάθος που έγινε στο παρελθόν σχετικά με τις χώρες που αγκαλιάζουν και τροφοδοτούν τέτοιους τρομοκράτες στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι ένας οργανισμός ασφαλείας. Ποιο ήταν αυτό; Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είχε εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ στο παρελθόν και η τότε τουρκική διοίκηση άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ξανά».

«Η Ελλάδα έλεγε τα ίδια, έλεγε ότι δεν θα γίνει τίποτα. Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα χρωστάει στην Ευρώπη περίπου 400 δισ. ευρώ. Οι ΗΠΑ έχουν αυτή τη στιγμή έχουν 9 βάσεις στην Ελλάδα, δηλαδή 5+4. Λοιπόν, εναντίον ποιων δημιουργούνται αυτές οι βάσεις, γιατί υπάρχουν αυτές οι βάσεις; Να τι λένε: "Ενάντια στη Ρωσία…". Ψέματα… Δεν είναι ειλικρινείς», ισχυρίστηκε.

«Οι άνθρωποι που έκαναν την Ελλάδα να ξαναμπεί στο ΝΑΤΟ στο παρελθόν ήταν της ίδιας νοοτροπίας. Εκπρόσωποι αυτής της νοοτροπίας συνέστησαν και στο παρελθόν την επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Άρα η πραγματική τακτική εκεί ήταν λάθος. Τώρα πληρώνουμε το τίμημα. Ελπίζω να μην πληρώσουμε ξανά το τίμημα. Φυσικά, να πω και αυτό. Δεν είναι μόνο η Σουηδία, είναι η Φινλανδία. Αν δούμε την κατάσταση από την οπτική γωνία αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων, τώρα η Γερμανία κάνει το ίδιο λάθος, η Ολλανδία κάνει το ίδιο λάθος και η Γαλλία κάνει το ίδιο λάθος. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ τους», κατέληξε.