8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Δεκτός στο Ελιζέ από τον Μακρόν ο Λούλα

Δεκτός στο Ελιζέ από τον Μακρόν ο Λούλα
Ap Images

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δέχτηκε σήμερα Τετάρτη για γεύμα τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πιθανό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές της χώρας του τον Οκτώβριο του 2022 στις οποίες θεωρείται μεγάλο φαβορί έναντι του νυν προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, πολέμιου του Γάλλου προέδρου.

Η συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων επικεντρώθηκε «στις τελευταίες εξελίξεις στη διεθνή σκηνή», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Λούλα «μοιράστηκε το όραμά του για τον ρόλο της Βραζιλίας στον κόσμο, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια, η χώρα αποσύρθηκε από το πολυμερές πλαίσιο και μεγάλες διεθνείς συμφωνίες. Εξέφρασε τη λύπη του επίσης για την επιβράδυνση της περιφερειακής ολοκλήρωσης στη Λατινική Αμερική, ενώ η ήπειρος αναμένεται να παίξει ρόλο απέναντι στις παγκόσμιες μεγάλες προκλήσεις», πρόσθεσε το Ελιζέ.

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν «επανήλθε στον αγώνα του για μια αποτελεσματική πολυμέρεια», ειδικότερα στα θέματα της Covid και του κλίματος, και του παρουσίασε «το όραμά του για μια πιο κυρίαρχη Ευρώπη, πιο δημοκρατική και πιο ενωμένη, που να παίζει τον ρόλο της ισορροπίας δυνάμεων στη διεθνή σκηνή», σύμφωνα με το Ελιζέ.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι αυτή η επίσκεψη δεν αντιπροσωπεύει «ανάμιξη στον εθνικό πολιτικό διάλογο στη Βραζιλία».

Ευρωπαϊκή περιοδεία

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2003 έως το 2011, που δήλωσε τη Δευτέρα «έτοιμος» να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία, πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα ευρωπαϊκή περιοδεία με σταθμούς τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το Παρίσι και τη Μαδρίτη. Συναντήθηκε την Παρασκευή με τον 'Ολαφ Σολτς, πιθανό μελλοντικό καγκελάριο της Γερμανίας, και ανακοίνωσε μια συζήτηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Στο Παρίσι, ο 76χρονος Λούλα συνάντησε επίσης σήμερα το απόγευμα τον ηγέτη της αριστεράς Λυκ Μελανσόν, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με την σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό -- και οι δυο υποψήφιοι στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

Ο Μακρόν και ο Λούλα επικρίνουν, για διαφορετικούς λόγους, την εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τις χώρες του Μercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη), που επιτεύχθηκε το 2019 αλλά δεν έχει επικυρωθεί ακόμη μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur. Ο πρώτος για λόγους τήρησης των δεσμεύσεων για το κλίμα, ο δεύτερος γιατί αυτή η συμφωνία συμβάλλει σύμφωνα με τον Λούλα στην αποβιομηχανοποίηση της Βραζιλίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος αντιτάχθηκε σκληρά στον Βραζιλιάνο ομόλογό του Μπολσονάρου στη σύνοδο της G7 στο Μπιαρίτς το 2019 σε σχέση με τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών στην Αμαζονία. Είχε μάλιστα δεχτεί στο Μπιαρίτς τον φύλαρχο Ραόνι, δηλωμένο εχθρό του Μπολσονάρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ