Έκλεισε και η Απαγορευμένη Πόλη - 18 νεκροί και 643 κρούσματα
Νέος Κοροναϊός

Έκλεισε και η Απαγορευμένη Πόλη - 18 νεκροί και 643 κρούσματα

Στους 18 ανέρχονται οι νεκροί από τον Κοροναϊό στην Κίνα, ενώ διεθνή ανησυχία προκαλεί η περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων που φτάνουν τα 643 σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση. Και δεύτερη πόλη τέθηκε σε καραντίνα μετά την Ουχάν. Σήμερα αποφασίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για το αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό.

Οι υγειονομικές αρχές της κινεζικής επαρχίας Χεμπέι γνωστοποίησαν ότι απεβίωσε ένας ασθενής που είχε νοσήσει από τον νέο κοροναϊό, στον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο εκτός της επαρχίας Χουμπέι, όπου ξεκίνησε η επιδημία. 

Η Υγειονομική Επιτροπή της επαρχίας Χεμπέι ανέφερε, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ότι ο ασθενής, ηλικίας 80 ετών, απεβίωσε χθες Τετάρτη, όμως δεν είχε επιβεβαιωθεί ότι είχε νοσήσει από τον ιό έως σήμερα. Με τον νέο αυτόν θάνατο ο απολογισμός από την επιδημία ανέρχεται πλέον στους 18 νεκρούς.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό θα κλείσει μέχρι νεωτέρας και η Απαγορευμένη Πόλη, το διασημότερο ιστορικό μνημείο της Κίνας, εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού.

Το παλιό ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας θα κλείσει τις πύλες του από το Σάββατο «για να αποφευχθούν μολύνσεις που συνδέονται με τη συγκέντρωση επισκεπτών», αναφέρει το μουσείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Από σήμερα ακόμα δύο κινεζικές πόλεις, η Χουανγκγκάνγκ και η Εζού μπήκαν σε καραντίνα για την πρόληψη της μετάδοσης του κοροναϊού, ανακοίνωσαν οι κινεζικές αρχές. Η τοπική τηλεόραση μετέδωσε ότι «οι κάτοικοι δεν πρέπει να βγαίνουν από την πόλη, αν δεν υπάρχουν ειδικοί λόγοι». Η Χουανγκγκάνγκ βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ, στην κεντρική Κίνα, σε απόσταση λιγότερο των 100 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Ουχάν.

Η πόλη Χουανγκγκάνγκ, με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων, ήταν η δεύτερη που τέθηκε σε καραντίνα με το υπουργείο Μεταφορών της Κίνας να ανακοινώνει σήμερα ότι αναστέλλονται και όλα τα δρομολόγια των λεωφορείων και των φέρι μπόουτ προς την πόλη Ουχάν. Από τις 10:00 το πρωί τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδας) κανένα τρένο ή αεροπλάνο δεν μπορεί να αναχωρεί ή να αφικνείται.

Την ίδια στιγμή όλες οι είσοδοι του σιδηροδρομικού σταθμού της Ουχάν, οι αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν στην πόλη και οι σταθμοί του μετρό έχουν κλείσει, ενώ στους δρόμους της δεν κυκλοφορούν ούτε λεωφορεία. «Οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να φεύγουν από την Ουχάν χωρίς συγκεκριμένο λόγο», ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές αρμόδιες για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Προμήθειες

Ουρές σχηματίζονταν σήμερα μπροστά από τα βενζινάδικα, ενώ σε πολλά είχαν τελειώσει τα καύσιμα. Επίσης αρκετοί κάτοικοι της Ουχάν σπεύδουν να αγοράσουν προμήθειες. Τα μεγάλα σούπερ- μάρκετ είναι γεμάτα ανθρώπους που κάνουν προμήθειες, με τα ράφια με το κρέας, τα λαχανικά και τα νούντλς να έχουν ήδη αδειάσει.

Αρκετοί πολίτες διαμαρτυρήθηκαν μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης για την ραγδαία αύξηση στις τιμές των λαχανικών και άλλων τροφίμων. «Κανείς δεν έχει αντίρρηση να τεθεί σε καραντίνα η Ουχάν, αλλά πρέπει να επιτρέψετε στους κατοίκους της να τρώνε και να ζουν», έγραψε ένας χρήστης στο Weibo.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έδωσε ήδη από τη Δευτέρα το μήνυμα ζητώντας να αντιμετωπιστεί «με αποφασιστικότητα» η επιδημία. Στο Πεκίνο όπως και τη Σαγκάη οι πολίτες έχουν αρχίσει ήδη να φορούν μάσκα στους δημόσιους χώρους, όπως το μετρό.

Από τη Γενεύη ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους χαιρέτισε σήμερα τα «πολύ πολύ ισχυρά μέτρα» που έλαβε η Κίνα, εκτιμώντας ότι «θα μειώσουν» τον κίνδυνο εξάπλωσης του νέου κοροναϊού έξω από τα σύνορά της.

Βραζιλία

Επίσης, οι αρχές της Βραζιλίας υποπτεύονται ότι ένας άνδρας 35 ετών, που πρόσφατα επέστρεψε από την κινεζική πόλη της Σαγκάης, έχει μολυνθεί από νέο στέλεχος κοροναϊού, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του κράτους, μετέδωσε το sputniknews. Στο πλαίσιο αυτό τέθηκε σε καραντίνα έως ότου ολοκληρωθούν οι εργαστηριακές εξετάσεις.

ΗΠΑ

Στο μεταξύ τουλάχιστον 16 άνθρωποι ήλθαν σε επαφή με κάτοικο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον που διαγνώστηκε ότι είναι το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ του νέου κοροναϊού και τελούν ήδη υπό ιατρική παρακολούθηση, γνωστοποίησαν οι αμερικανικές αρχές.

Ο ασθενής, 30 ετών, πηγαίνει καλά και ενδέχεται σύντομα να λάβει εξιτήριο από νοσοκομείο στο Έβερετ της Ουάσινγκτον όπου εισήχθη, ενημέρωσαν αξιωματούχοι.

Ουδείς από τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή έχει εμφανίσει συμπτώματα μόλυνσης από τον κοροναϊό, διαβεβαίωσε ο Κρις Σπίτερς, αξιωματούχος της διεύθυνσης υγείας της περιφέρειας Σνοχόμις, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι «ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός». Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν θα τον εξέπληττε το ενδεχόμενο να ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή περισσότεροι άνθρωποι.

Ο άνδρας αρρώστησε το Σαββατοκύριακο, έπειτα από ένα ταξίδι που είχε κάνει στην πόλη Ουχάν της Κίνας, την ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Διαγνώστηκε ότι έχει προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό τη Δευτέρα.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Σήμερα, Πέμπτη, θα αποφασίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για το ξέσπασμα ενός νέου κοροναϊού στην Κίνα.

Ειδικότερα, κατά τη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμος ακόμα να αποφασίσει και για αυτό θα παρατείνει για μία ημέρα τις συζητήσεις των ειδικών της επιτροπής που εξετάζει την υπόθεση.

«Η απόφαση του να κηρυχθεί ή όχι επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας είναι μια απόφαση που θα ληφθεί με μεγάλη σοβαρότητα και δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή, παρά μόνο όταν λάβω τις διαθέσιμες αποδείξεις», ανέφερε ο κ. Γκεμπρεγιέσους.

Χονγκ Κονγκ: Δύο παραθεριστικές περιοχές θα μετατραπούν σε ζώνες καραντίνας

Το Χονγκ Κονγκ μετέτρεψε δύο κατασκηνώσεις διακοπών σε ζώνες καραντίνας για όσους υπάρχουν υποψίες ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. Η ημιαυτόνομη αυτή περιοχή και μεγάλο διεθνές οικονομικό κέντρο έχει κηρύξει «αυξημένο συναγερμό», έπειτα από την εμφάνιση κρουσμάτων του ιού αυτού, που έως τώρα έχει προκαλέσει τον θάνατο σε 17 ανθρώπους.

Οι δύο αυτές κατασκηνώσεις ήδη είχαν χρησιμοποιηθεί ως ζώνες καραντίνας και κατά την έξαρση της επιδημίας του σοβαρού οξέως αναπνευστικού συνδρόμου SARS, που πριν από 17 χρόνια είχε κοστίσει τη ζωή σε 299 ανθρώπους στο Χονγκ Κονγκ.

Μέχρι στιγμής στην πόλη έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα από τον νέο κοροναϊό. Οι νοσήσαντες είχαν επιστρέψει μόλις από την πόλη Ουχάν, στην κεντροανατολική Κίνα, όπου εκδηλώθηκε η επιδημία και έχουν τεθεί σε απομόνωση εντός του νοσοκομείου.

Σήμερα, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν επίσης την ακύρωση των πενθήμερων εορτασμών για το κινεζικό Νέο Έτος, που θα ξεκινούσαν από το Σάββατο.

ΗΑΕ: Από θερμικές κάμερες θα περνούν στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι οι επιβάτες από την Κίνα

Οι επιβάτες που προέρχονται από την Κίνα, όπου η επιδημία ενός μυστηριώδους κοροναϊού έπληξε εκατοντάδες ανθρώπους, θα περνούν από θερμικές κάμερες κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Το αεροδρόμιο του Ντουμπάι ανέφερε στο τουίτερ πως ετοιμάζεται να υποδεχθεί «χιλιάδες» Κινέζους ταξιδιώτες για το κινεζικό Νέο Έτος, που γιορτάζεται φέτος στις 25 Ιανουαρίου.

«Όλοι οι επιβάτες που φθάνουν με απευθείας πτήσεις από την Κίνα πρέπει να υποβάλλονται σε θερμικό έλεγχο κατά την άφιξή τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του αεροδρομίου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή ελήφθη «σε πλήρη συμμόρφωση με την κατευθυντήρια οδηγία που εξέδωσε πρόσφατα η Γενική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στη βάση οδηγιών του υπουργείου Υγείας». «Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται στις πύλες (άφιξης)» από ιατρικές ομάδες, προστίθεται.

Και άλλα διεθνή αεροδρόμια έχουν λάβει παρόμοια μέτρα, θέτοντας στο στόχαστρο κυρίως επιβάτες προερχόμενους από την Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Ρωσία, στην Αυστραλία, στο Νεπάλ, στη Σιγκαπούρη, στη Μαλαισία, στο Βιετνάμ, στο Μπανγκλαντές, στην Ινδία και στην Ταϊλάνδη.

Η Τουρκία ξεκινά ελέγχους στους επιβάτες των πτήσεων από την Κίνα

Η Τουρκία θα υποβάλλει σε ελέγχους τους επιβάτες όλων των πτήσεων που καταφθάνουν στη χώρα από την Κίνα, με τη χρήση θερμικών καμερών κατά την άφιξή τους, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Διαβάστε ακόμα:

Ύποπτο κρούσμα κοροναϊού στο Μπάρι της Ιταλίας

Κοροναϊός: Σήμερα αποφασίζει ο ΠΟΥ - Σε καραντίνα η πόλη Ουχάν