8ος χρόνος, ημέρα 2482η
Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022

Δανία: Προφυλακίστηκε ο ύποπτος για τους πυροβολισμούς στο εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης

Δανία: Προφυλακίστηκε ο ύποπτος για τους πυροβολισμούς στο εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης
AP Newsroom

Ο άνδρας που φέρεται να είναι υπεύθυνος για τους πυροβολισμούς σε εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης, με τρεις νεκρούς και αρκετούς τραυματίες, προφυλακίστηκε για 24 ημέρες τη Δευτέρα, μετά το πέρας της προκαταρκτικής ανάκρισης ανακοίνωσε η αστυνομία της Δανίας.

Ο 22χρονος Δανός, ο οποίος το απόγευμα της Κυριακής άνοιξε πυρ εναντίον ατόμων στο εμπορικό κέντρο Field's, λίγα χιλιόμετρα νότια του κέντρου της Κοπεγχάγης, συνελήφθη και κατηγορείται για ανθρωποκτονία και για πρόθεση ανθρωποκτονίας.

Ο ύποπτος θα κρατηθεί υπό κράτηση σε κλειστό ψυχιατρικό τμήμα, ανέφεραν οι αρχές.

Το περιστατικό συγκλόνισε τη Δανία στο τέλος μιας εβδομάδας κατά την οποία φιλοξένησε τα τρία πρώτα στάδια του ποδηλατικού αγώνα Tour de France και εκατοντάδες χιλιάδες Δανοί βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα.

Ο δράστης φέρεται να πυροβόλησε και σκότωσε δύο 17χρονους, έναν άνδρα και μια γυναίκα, και έναν 47χρονο Ρώσο υπήκοο που ζει στη Δανία, ενώ άλλα τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν επίσης από πυροβολισμούς.

Τρεις από αυτούς είναι πλέον σταθερά και ο ένας παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση. Στους τραυματίες περιλαμβάνονται δύο Σουηδοί πολίτες, ένας 50χρονος άνδρας και μια 16χρονη γυναίκα.

Το περιστατικό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «τρομοκρατική πράξη» με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, είπε ο επικεφαλής αστυνομικός επιθεωρητής Σόρεν Τόμασεν στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ύποπτος είχε και συνεργούς.

Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που πολύς κόσμος είχε συγκεντρωθεί στο εμπορικό κέντρο πριν από μια συναυλία του Χάρι Στάιλς στην Κοπεγχάγη την Κυριακή το απόγευμα, κοντά στο εμπορικό κέντρο, αλλά φυσικά η συναυλία ακυρώθηκε.

Ο ύποπτος, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία ήταν γνωστός στους ψυχιάτρους στη Δανία, είχε στην κατοχή του ένα τουφέκι, πυρομαχικά και ένα μαχαίρι όταν συνελήφθη.