Δ. Αβραμόπουλος: Οι χώρες της ΕΕ να ενισχύσουν την επανεγκατάσταση των προσφύγων

Δ. Αβραμόπουλος: Οι χώρες της ΕΕ να ενισχύσουν την επανεγκατάσταση των προσφύγων

Να δεχτούν ειδικότερα πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν από τη Λιβύη και να επανεγκαταστήσουν τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες από καταυλισμούς σε τρίτες χώρες, προέτρεψε τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Αβραμόπουλος προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να δεχτούν τους πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από τη Λιβύη.

"Καλώ όλα τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επανεγκατάσταση και την εφαρμογή των δεσμεύσεών τους να δεχτούν πρόσφυγες το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε προσθέτοντας: "Είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περισσότερες επείγουσες επιχειρήσεις απομάκρυνσης από τη Λιβύη".

Έπειτα από μια σύνοδο ΕΕ-Αφρικής το 2017, ο Νίγηρας άρχισε να δέχεται πρόσφυγες που είχαν απομακρυνθεί από τη Λιβύη. Και η Ρουάντα προσφέρθηκε να δεχτεί ορισμένους, κάτι το οποίο ο κ. Αβραμόπουλος επικρότησε.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 14 χώρες --συμπεριλαμβανομένων 10 κρατών-μελών της ΕΕ-- δεσμεύτηκαν να παράσχουν περίπου 6.600 θέσεις επανεγκατάστασης σε πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν από τη Λιβύη στον Νίγηρα από τον Αύγουστο. Αλλά η επανεγκατάσταση προχωρεί με αργό ρυθμό, ανακοίνωσαν μη κυβερνητικές οργανώσεις νωρίτερα φέτος.

"Πρέπει να κάνουμε την επανεγκατάσταση προτεραιότητα, αν θέλουμε να υποστηρίξουμε τις χώρες εταίρους που έχουν δεχτεί πρόσφυγες", δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος. "Αυτό που επίσης έχει σημασία είναι να διασφαλίσουμε για τους πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη ασφαλείς διόδους, ώστε να μην χρειάζεται πλέον να επιστρέψουν στις επικίνδυνες και παράνομες θαλάσσιες και χερσαίες διαδρομές".

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προσέθεσε ότι, συνολικά, περίπου 35.000 πρόσφυγες επανεγκαταστάθηκαν στην ΕΕ από τρίτες χώρες τα τελευταία δύο χρόνια.

"Αυτό είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε", δήλωσε ο Αβραμόπουλος. "Αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Η επανεγκατάσταση θα πρέπει να γίνει η πιο σημαντική οδός για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για όσους χρήζουν προστασίας".

 

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ