Δ. Αβραμόπουλος: Μείζον ζήτημα για ΕΕ και αραβικές χώρες η διαχείριση του προσφυγικού

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018, 12:49
-A +A
Δ. Αβραμόπουλος: Μείζον ζήτημα για ΕΕ και αραβικές χώρες η διαχείριση του προσφυγικού

Μείζον ζήτημα για την Ευρώπη και τις αραβικές χώρες είναι η διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Τώρα βρισκόμαστε, όχι σε συνθήκες κρίσης όπως πριν από δύο χρόνια, αλλά σε συνθήκες διαχείρισης των συνεπειών του ζητήματος, δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο άνοιγμα των εργασιών της τρίτης Ευρωαραβικής Συνόδου που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Την ώρα που είμαστε εδώ, 70 εκατ. άνθρωποι είναι πρόσφυγες και άλλοι 250 εκατ. μετανάστες, σχεδόν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, σημείωσε χαρακτηριστικά. Τα αίτια είναι πολλά, είπε εξηγώντας ότι αρχικά η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη, αιφνιδιάστηκε να ανταποκριθεί στην πρωτοφανή κρίση. Πήρε όμως μέτρα, είπε ο Επίτροπος, επισημαίνοντας τον ρόλο της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και οι Έλληνες αξίζουν επαίνους για τη βοήθεια που έδωσαν στους άτυχους αυτούς ανθρώπους. Ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, πανευρωπαϊκά, υπογράμμισε.

Όπως και στις προηγούμενες συναντήσεις, είναι εύλογο να κυριαρχήσουν οι οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις, όμως είναι εξίσου σημαντική η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο περιοχών και, φυσικά, των επιχειρηματιών των δύο περιοχών, ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ζητούμενο είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης, χτυπώντας το πρόβλημα στη ρίζα. Η συνεργασία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής έχει ήδη μειώσει τις ροές. Αποτελεσματικότερη προστασία των συνόρων μας δε σημαίνει κλειστά σύνορα. Πρέπει να διαφυλάξουμε «ως κόρη οφθαλμού» την κατάργηση των συνόρων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, συμπλήρωσε και κατέληξε: Η Ελλάδα, ακόμη και εν μέσω κρίσης, υπήρξε παράγοντας σταθερότητας στη ζώνη της Μεσογείου. Η Ευρώπη και ο Αραβικός κόσμος έχουν κοινό όφελος και ευθύνη να πορευτούν μαζί στη Λεωφόρο της ειρήνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 19/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα