Δ. Αβραμόπουλος: Η ΕΕ πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης

Δ. Αβραμόπουλος: Η ΕΕ πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης

Στο πλευρό κρατών όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ισπανία κι η Κύπρος οφείλει να σταθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τη μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε, επίσης, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και να προετοιμαστεί καλύτερα ώστε να συνδράμει τις προσπάθειες των κρατών που υφίστανται τις μεγαλύτερες συνέπειές της, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μάλτα μινι-σύνοδο κορυφής η οποία αναμένεται να επεξεργαστεί έναν μηχανισμό αυτόματης κατανομής των μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα.

«Σήμερα θα επικεντρωθούμε στην κατάσταση σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου», πρόσθεσε μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου ο Ευρωπαίος Επίτροπος που συμμετέχει στη συζήτηση στη Μάλτα, μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Φινλανδίας, ενώ σημείωσε πως « δεν πρέπει να αρνηθούμε ότι υπάρχουν παρόμοιες καταστάσεις και σε άλλα τμήματα της Μεσογείου».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εκτίμησε πως έχει φτάσει η στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πάρει πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες και θα αποτελούν μία πολιτική οδό εξ ονόματος όλων των κρατών μελών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως από τις αρχές του έτους, μόνο το 13% των 67.000 παράτυπων μεταναστών που έφθασαν στην Ευρώπη αποβιβάστηκαν στην Ιταλία ή στη Μάλτα, έναντι 57% στην Ελλάδα και 29% στην Ισπανία.