Χτύπημα ΗΠΑ σε Κίνα - Συμφωνία με την ταϊβανέζικη TSMC

Χτύπημα ΗΠΑ σε Κίνα - Συμφωνία με την ταϊβανέζικη TSMC

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών στον πλανήτη ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με τον Λευκό Οίκο για την κατασκευή εργοστασίου τσιπ στην Αριζόνα. 

H εταιρεία ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιο στην Αριζόνα θα κοστίσει 12 δισ. δολάρια, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο στο είδος του και αναμένεται να είναι έτοιμο το 2024.

«Η συμφωνία μας με την TSMC deal δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στις ΗΠΑ σε μια εποχή που η Κίνα προσπαθεί να κυριαρχήσει στις τεχνολογίες νέας γενιάς» έγραψε στο Twitter ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Η TSMC, εν τω μεταξύ, βρισκόταν σε συζητήσεις με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. «Ήμασταν πάντα ανοιχτοί στο να χτίσουμε ένα εργοστάσιο στο εξωτερικό» δήλωσε η εταιρία σε ένα email στο PCMagazine. 

H συμφωνία έχει σημασία καθώς η κινεζική Huawei η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ για την ανάπτυξη δικτύων 5G είχε εξάρτηση από την TSMC. Η Huawei είναι αναγκασμένη τώρα να προμηθεύεται από αλλού τεχνολογικό υλικό καθώς οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην TSMC τη συνεργασία με την κινεζική εταιρεία.

Η TSMC ιδρύθηκε το 1987, είναι η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ημιαγωγών χυτηρίου στον κόσμο και στους πελάτες περιλαμβάνονται εταιρείες όπως την Apple και την Qualcomm. Η ταϊβανέζικη εταιρεία είναι επίσης η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ στον κόσμο μετά την Intel και την Samsung σύμφωνα με την IC Insights, εταιρεία που ασχολείται με την έρευνα ημιαγωγών.

Οι μετοχές της TSMC είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Ταϊβάν με τον κωδικό μετοχών 2330, και οι Αμερικανικές Αποδείξεις Αποθεμάτων παρατίθενται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στις Ηνωμένες Πολιτείες με το σύμβολο TSM. 

AP Photo/Evan Vucci