Χτίζεται βάση για τα F-35 στη Βρετανία

Χτίζεται βάση για τα F-35 στη Βρετανία

Λίγες ώρες πριν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώσει την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, στη Βρετανία έμπαιναν οι «μπουλντόζες» για τη πρώτη βάση που θα φιλοξενεί τα εν λόγω μαχητικά στην Ευρώπη. 

Συγκεκριμένα, στη βάση της Βασιλικής Αεροπορίας Lakenheath, στο Σάφολκ της Βρετανίας, ο Τζέφρι Χάριγκιαν ο επικεφαλής των πολεμικών αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη μαζί με άλλους αξιωματούχους -έριξαν τα πρώτα συμβολικά «φτυαρίσματα» για τη κατασκευή της βάσης των F-35 στην Ευρώπη. Η εν λόγω βάση άλλωστε είναι η μεγαλύτερη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στη Βρετανία και η μόνη που φιλοξενεί Boeing F-15 στην Ευρώπη.

Οι εταιρείες VolkerFitzpatrick και Kier έχουν αναλάβει το έργο κατασκευής το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2021, θα κοστίσει 200 εκατομμύρια δολάρια και θα φιλοξενήσει περίπου 1,200 Αμερικανούς στρατιωτικούς και δυο σμήνη F-35. Εκτός των άλλων, η υπό κατασκευή πια βάση θα έχει τον μοναδικό προσομοιωτή πτήσεων για τα F-35 στην Ευρώπη, κάτι που σημαίνει ότι όποιος επιθυμεί να αγοράσει τα μαχητικά στο μέλλον θα πρέπει να στέλνει τους πιλότους του στο Σάφολκ για εκπαίδευση.   

Αν και η κατασκευή αυτή δεν σχετίζεται άμεσα με τον διαφαινόμενο αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, δείχνει ότι οι Αμερικανοί προετοιμάζονται σιγά σιγά για το μέλλον αλλά και για όλα ενδεχόμενα. Εξάλλου, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει απειλήσει στο παρελθόν -εμμέσως πλην σαφώς- ότι αν η Ουάσινγκτον αρνηθεί τηπαροχή των μαχητικών F-35, τότε μπορεί η Άγκυρα να κλείσει σε αντίποινα τη νατοϊκή βάση στο Ιντσιρλίκ. Η βάση αυτή παραμένει ίσως ένα από τα τελευταία διαπραγματευτικά χαρτιά στα χέρια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη προσπάθεια να έχει τόσο τους S400 όσο και τα F-35. Εξάλλου σημειώνεται ότι συνολικά πάνω από 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται σε σειρά πόλεων (Άγκυρα, Κων/πολη, Άδανα, Σμύρνη, Γκαζιαντέπ).

Σε κάθε περίπτωση θρυαλλίδα για τις όποιες εξελίξεις θα είναι το φάσμα των κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος CAATSA που επεξεργάζονται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, προκειμένου να σταθμίσουν την απάντηση της Ουάσινγκτον απέναντι στην Άγκυρα μετά την επίσημη παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400 από την τελευταία.

Φωτογραφία: AP