Χωρίς συμφωνία οι «28» στο προσφυγικό -Αδιέξοδο και στο Brexit

Χωρίς συμφωνία οι «28» στο προσφυγικό -Αδιέξοδο και στο Brexit

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Η γενέτειρα του Μότσαρτ δεν κατάφερε να εμπνεύσει τους ηγέτες των «28» ώστε να λύσουν τις διαφορές τους στο προσφυγικό και το Brexit. Έτσι, το χθεσινοβραδινό δείπνο που έγινε στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου κορυφής, επαναβεβαίωσε το ρήγμα που υπάρχει ανάμεσα στα κράτη-μέλη στο πρώτο ζήτημα. Ταυτόχρονα δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί κοινός τόπος με τη Βρετανία για μια συντεταγμένη έξοδό της από την ΕΕ -,ε το θέμα να παραπέμπεται αρχικά στην τακτική σύνοδο της 18ης Οκτωβρίου και, στη συνέχεια, στην έκτακτη σύνοδο του Νοεμβρίου, πιθανότατα στις 17-18 του μήνα, σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ.

Ειδικότερα όσον αφορά στη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, ει δυνατόν και τον μηδενισμό τους, οι «28» επιδιώκουν να την πετύχουν με δύο, κυρίως, τρόπους: Από τη μία, με την ενίσχυση της αστυνόμευσης στη Μεσόγειο και την επιτάχυνση των διαδικασιών επαναπροώθησης των προσφύγων και, από την άλλη, με τη σύναψη συμφωνιών με τις χώρες της βόρειας Αφρικής και του αραβικού κόσμου -με τις οποίες, μάλιστα, σχεδιάζεται και η πραγματοποίηση μεγάλης συνόδου κορυφής τους επόμενους μήνες.

«Σε ό,τι αφορά την εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης, η συζήτηση επιβεβαίωσε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επέμεινε στο ότι οι χώρες που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες πρέπει να μοιραστούν το βάρος με άλλους τρόπους. «Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Αυτή δεν είναι απλά μια φράση κενή περιεχομένου», είπε προσερχόμενος στο δείπνο.

Ο δε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως το μήνυμά του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι ότι πρέπει να «σταματήσει το παιγνίδι των αλληλοκατηγοριών». «Δεν μπορούμε πλέον να διχαζόμαστε ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν να επιλύσουν το πρόβλημα των ροών της παράνομης μετανάστευσης και εκείνους που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για να προσποριστούν πολιτικό όφελος», πρόσθεσε, καλώντας τους ηγέτες να «προχωρήσουν στην αντιμετώπισή του».

Συγκεκριμένα, η Ουγγαρία και οι άλλες χώρες της «ομάδας του Βίσεγκραντ», έχοντας πρακτικά (αν και όχι επισήμως) στο πλευρό τους και την προεδρεύουσα Αυστρία και τις δύο από τις τρεις σκανδιναβικές χώρες, αρνήθηκε για μια ακόμη φορά να δεχθεί οποιαδήποτε ρύθμιση που θα της επιβάλει να υποδέχεται κάποιο αριθμό προσφύγων στο έδαφός της. Παράλληλα, η Ιταλία εξακολούθησε να τραβά το σκοινί από την άλλη πλευρά, απειλώντας με βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ -και ζητώντας ανταλλάγματα...- στην περίπτωση που δεν δοθεί «ευρωπαϊκή λύση» στο προσφυγικό.

Η ώρα του Brexit

Στη σημερινή, δεύτερη ημέρα της συνόδου, στο τραπέζι των ηγετών βρίσκονται δύο θέματα: Αφενός της ασφάλειας και της ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα αυτό -κάτι που έχει άμεση σχέση και με το προσφυγικό, όπως έχει γίνει ήδη σαφές. Και αφετέρου, του Brexit, όπου οι «27» αναμένεται να ενημερωθούν αναλυτικά τόσο από τον επικεφαλής Ευρωπαίο διαπραγματευτή, Μισέλ Μπαρνιέ, όσο και από την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της και στέλνει αντιφατικά μηνύματα προς τις Βρυξέλλες.

Για την ώρα, η κατάσταση μοιάζει να οδηγείται σε αδιέξοδο. Κι αυτό διότι οι ηγέτες των υπόλοιπων χωρών πιέζουν την Μέι να δεχθεί το λεγόμενο «χειρόφρενο» στο ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας, κάτι που η ίδια αρνείται, με το επιχείρημα ότι έτσι της ζητούν πρακτικά να διασπάσει τη χώρα της. Το «παζάρι» αναμένεται να συνεχιστεί ως το τέλος της συνόδου, αλλά και τις επόμενες ημέρες -με ορισμένους αναλυτές, μάλιστα, να ισχυρίζονται πως οι πιέσεις των Ευρωπαίων βολεύουν στη συγκεκριμένη συγκυρία την Μέι, καθώς θα εμφανιστεί στο εσωτερικό να διαπραγματεύεται σκληρά με τις Βρυξέλλες. 

Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση αφορά τα σύνορα ανάμεσα στην ανήκουσα στη βρετανική επικράτεια Βόρειο Ιρλανδία και την Ιρλανδία, που είναι και η μοναδική χερσαία οριογραμμή ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι «27» θέλουν μια εξασφάλιση ότι, στην περίπτωση κατά την οποία δεν επιτευχθεί συμφωνία που θα επιτρέπει ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές, αλλά και μετακινήσεις φυσικών προσώπων μετά το Brexit, τότε δεν θα δημιουργηθεί ένα «σκληρό σύνορο» ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρειο Ιρλανδία, που θα έθετε σε κίνδυνο και την ειρήνη στη δεύτερη. 

Πάντως, είναι γεγονός ότι η Μέι φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει προς τους συναδέλφους της ότι δεν προτίθεται να ζητήσει κανενός είδους παράταση ούτε όμως και να δεχθεί τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, όπως ζητούν ολοένα περισσότεροι εντός Βρετανίας, ακόμη και από τις γραμμές των κυβερνώντων Συντηρητικών.

Μένει στο ΕΛΚ ο Όρμπαν

Στο άλλο μείζον θέμα των ημερών, που αφορά στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποφάσισε, παρά τις έντονες διαφωνίες και την κριτική που ασκήθηκε προς το «κακό παιδί» της Ευρώπης, να μην κάνει καμία κίνηση που θα τον οδηγούσε στην έξοδο. «Τα ΜΜΕ δεν μπορούν να με αναγκάσουν να αποβάλλω τον Βίκτορ Όρμπαν», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Τζόζεφ Ντόουλ, για να προσθέσει: «Έχουμε δημοκρατία στην ομάδα μας, κυριαρχεί το γράμμα του νόμου, έχουμε ελευθερία και κανόνες».

Από την πλευρά του, ο Όρμπαν εμφανίστηκε αλλαζονικός και δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: «Το κόμμα μου είναι το πιο επιτυχημένο στις τάξεις του ΕΛΚ».

AP Photo/Matthias Schrader

Διαβάστε ακόμα:

- Τ. Μέι: Προετοιμαζόμαστε για Brexit χωρίς επίτευξη συμφωνίας