Χωρίς νικητή το χθεσινό debate στη Μεγάλη Βρετανία

Χωρίς νικητή το χθεσινό debate στη Μεγάλη Βρετανία

Στην πρώτη τους τηλεμαχία με φόντο τις πρόωρες εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, οι ηγέτες των Εργατικών και των Συντηρητικών συγκρούστηκαν στον τηλεοπτικό αέρα, ενώ κύριο θέμα στο μενού του πρώτου debate ήταν το θέμα του Brexit.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν υποστήριξε ότι θα κάνει κομμάτια τη συμφωνία του Τζόνσον και θα διαπραγματευτεί μία νέα, την οποία θα θέσει στη συνέχεια στην ψήφο των Βρετανών. Ο Τζόνσον, από την πλευρά του, τόνισε ότι είναι ο πρώτος που κατάφερε περάσει συμφωνία από τη Βουλή και φιλοδοξεί να γίνει ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η συζήτηση έφθασε στο επίσης καυτό ζήτημα του συστήματος υγείας (NHS) με τον Κόρμπιν -ούτε λίγο ούτε πολύ- να προβλέπει πως μετά την Brexit εποχή, ο Τζόνσον θα το ξεπουλήσει στις αμερικανικές εταιρείες.

Ο Τζόνσον μπορεί να μην έπεισε, δεν φαίνεται όμως να χάνει το προβάδισμα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Από την άλλη, ούτε ο Κόρμπιν ήταν αυτός κέρδισε τις εντυπώσεις.

Δημοσκόπηση που έγινε μετά την τηλεμαχία βρήκε το 67% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι κανείς δεν κέρδισε. Σε μία αποτίμηση της διαδικασίας, ο Νάιτζελ Φάρατζ υποστήριξε ότι ο Κόρμπιν ήταν καλύτερος.

Οι Βρετανοί παραμένουν στην πλειονότητά τους επιφυλακτικοί στα περισσότερα θέματα που τέθηκαν, αν και φαίνεται πως αντιμετωπίζουν με μία σκωπτική διάθεση τις προθέσεις του Κόρμπιν για κρατικοποιήσεις και την ατζέντα του Τζόνσον προς το Brexit.

AP Photo/Matt Dunham