Χωρίς απόφαση για τις πρόωρες εκλογές ο πρώτος γύρος της συνάντησης

Χωρίς απόφαση για τις πρόωρες εκλογές ο πρώτος γύρος της συνάντησης

Δεν ελήφθη καμία απόφαση για το χρόνο διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρόεδρο της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι. Οι συζητήσεις διεκόπησαν και αναμένεται να συνεχιστούν αργότερα, ενώ ο Πενταρόφσκι γνωστοποίησε πως υπήρξε ομοφωνία η χώρα να μείνει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία και προειδοποίησε ότι θα φροντίσει ώστε οι εκλογές να μην καθυστερήσουν τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, ο Σκοπιανός πρόεδρος είπε ότι δεν είναι ευθύνη του να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές και ότι για να συμβεί αυτό τα κόμματα πρέπει να καταλήξουν σε συναίνεση, ενώ προειδοποίησε τους αρχηγούς των κομμάτων ότι από τη στιγμή που και τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης στη Συμμαχία, θα φροντίσει ώστε οι εκλογές να μην αποτελέσουν αιτία για περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Επίσης, τόνισε ότι στο πρώτο μέρος της συνάντησης ξεκαθαρίστηκε από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς η δέσμευσή τους να συνεχιστεί η πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ, έστω και μετά το βέτο που τέθηκε κυρίως από την πλευρά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Έχουμε μια συναίνεση, ανεξάρτητα από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, μια συμφωνία όλων των παρόντων, ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τη νέα μεθοδολογία που απαιτείται (σ.σ.: για την ένταξη στην ΕΕ). Όλοι συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική ως προς την ένταξη της χώρας στην ΕΕ», είπε ο Πενταρόφσκι. Και συνέχισε λέγοντας ότι «όλοι, είτε βρίσκονται στην εξουσία είτε στην αντιπολίτευση, υποσχέθηκαν να εργαστούν για την ένταξή μας στην Ευρώπη κατά την επόμενη περίοδο».