Χονγκ Κονγκ: Συνελήφθη o μεγιστάνας των MME Τζίμι Λάι

Χονγκ Κονγκ: Συνελήφθη o μεγιστάνας των MME Τζίμι Λάι

Συνεχίζεται η καταστολή από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ μετά την ψήφιση του νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας, αφού σήμερα η τοπική αστυνομία συνέλαβε τον Τζίμι Λάι μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης και ιδιοκτήτη της εφημερίδας Apple Daily. 

Ο Λάι, σύμφωνα με την εφημερίδα του, συνελήφθη στο σπίτι του και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Κοβλοούν μαζί με άλλους επτά αντικυβερνητικούς ακτιβιστές. Εικόνες και βίντεο από την κινεζική τηλεόραση δείχνουν τον Λαι να μεταφέρεται με χειροπέδες στο αστυνομικό τμήμα.

Ο μεγιστάνας, 71 ετών, συνελήφθη στο σπίτι του περί τις 07:00 (τοπική ώρα· 02:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαρκ Σάιμον, εκ των πιο στενών συνεργατών του, ενώ σημείωσε πως και άλλα κορυφαία στελέχη του ομίλου των μέσων ενημέρωσης του Λάι συνελήφθησαν επίσης.

Σε ανακοίνωσή της, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έκανε λόγο για επτά συλλήψεις προσώπων που βαρύνουν υποψίες περί αθέμιτης σύμπραξης με ξένες δυνάμεις — ένα από τα αδικήματα που μπήκαν στο στόχαστρο με τον νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια, ο οποίος επιβλήθηκε στα τέλη του Ιουνίου από το Πεκίνο — και απάτη.

Η Κίνα κατηγόρησε τον Λαι το περασμένο καλοκαίρι ότι συνωμοτεί για την ανατροπή της τοπικής κυβέρνησης αφότου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς και τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Αυτή είναι η δεύτερη σύλληψη μέσα στο 2020 για τον Τζίμι Λάι, ο οποίος τον Φεβρουάριο είχε συλληφθεί μαζί με τους Λι Τσέουνγκ- γιαν αντιπρόεδρο του Εργατικού Κόμματος και τον Γιέουνγκ Σουμ πρώην στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Λαι είναι ιδιοκτήτης του ομίλου ενημέρωσης Next Media, ο οποίος εκδίδει μεταξύ άλλων, την εφημερίδα Apple Daily.

Σημειώνεται ότι το Χόνγκ Κονγκ που θεωρείτο μέχρι πρόσφατα ότι προστατεύει την ελευθερία του τύπου, εν αντιθέσει με το Πεκίνο, ανακάλεσε τις διαπιστεύσεις ξένων δημοσιογράφων, ανάμεσα τους εργαζομένων στην εφημερίδα New York Times.

Ακτιβιστές που τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ καταγγέλλουν τον νόμο, που κατ’ αυτούς σκοτώνει τις ελευθερίες στην περιοχή κι έχει σκοπό να βάλει τέλος στην αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα», με βάση την οποία παραχωρήθηκε η επαρχία στην Κίνα το 1997 και θεωρητικά εγγυάται στους πολίτες του Χονγκ Κονγκ ελευθερίες άγνωστες στην υπόλοιπη Κίνα.

Επιστολή των ΥΠΕΞ των «Πέντε Ματιών»

Η σύλληψη του Λαι συνέπεσε σχεδόν με την επιστολή των Υπουργών Εξωτερικών του δικτύου των "Πέντε Ματιών" των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας και του Καναδά στην οποία ασκούν σκληρή κριτική στη τοπική κυβέρνηση για την απόφαση της να αναβάλει τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, ανέβαλε προ ημερών την εκλογή του Νομοθετικού Συμβουλίου (Legco) επικαλούμενη κινδύνους για τη δημόσια υγεία στην πόλη, που διοικείται από την Κίνα, αλλά όπως είπε η ίδια, υπάρχουν και πολιτικές σκέψεις.

Η ψηφοφορία αυτή θα ήταν η πρώτη επίσημη ψηφοφορία που θα πραγματοποιούνταν μετά την επιβολή από το Πεκίνο μιας νέας νομοθεσίας ασφάλειας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μία κατάσταση που η Κίνα χαρακτηρίζει απειλή απόσχισης, υπονόμευσης τρομοκρατίας και συνωμοσίας των ξένων δυνάμεων.